Monika6. 10. 2021

Dobrý den, syn téměř 5 let má problémy s pomočováním, občas dobíhá na toaletu a pak zjistí, že se mu vlastně nechce čůrat. Moč mu velmi zapáchá (dlouhodobě). Ze sona vyplynulo, že ani po vyčůrání se mu zcela nevyprázdní močový měchýř. Několikrát denně se mu stane, že se přičůrá do kalhot. Na bolest ani pálení si nestěžuje, teploty nemá. Jedná se o dlouhodobý problém. Prosím napadá Vás příčina…

Dobrý den, obtíže s enuzézou (pomočování) v dětském věku bych řešil s dětským urologem. V tuto chvíli je těžké určit, zda-li se jedná spíše o psychologickou vadu či nikoliv. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Václav1. 10. 2021

Dobrý den, provádí Vaše urologie fúzní biopsii prostaty? A za jakých podmínek se lze objednat, děkuji.

Dobrý den, fúzní biopsii prostaty provádíme. Před výkonem je však nutná konzultace a prohlédnutí fotodokumentace z magnetické rezonance. Pokud by jste měl zájem, je možné se objednat na tel. čísle 14500, před event. ambulantním vyšetřením je nutné zaslat elektronickou obrazovou fotodokumentaci z pracoviště, kde bylo vyšetření provedeno do našeho systému. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Marie26. 9. 2021

Dobrý den, jsem po extraci stentu a už je to pátý den a mám pořád bolesti při zivaní a nadechnutí .A za pár dní mám nastoupit do práce Můžete nějakou radu prosím?Děkuji

Dobrý den, nepříjemné pocity po odstranění stentu bývají někdy i několik dní či týdnů. Do práce jistě jít můžete. Pokud obtíže budou přetrvávat, tak doporučuji navštívit urologické pracoviště, kde byl stent odstraňován. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Rédaiová24. 9. 2021

Dobrý den, mám dotaz 21.09.2021. Jsem byla na extraci stentu a mám ještě bolesti a za pár dní mám jít do práce, ale mám ještě strach je to ještě bolestivé.Muzu nějakou radu prosím?Děkuji

Dobrý den, nepříjemné pocity po odstranění stentu bývají někdy i několik dní či týdnů. Do práce jistě jít můžete. Pokud obtíže budou přetrvávat, tak doporučuji navštívit urologické pracoviště, kde byl stent odstraňován. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Kaiserova21. 9. 2021

Dobry den,neustale mi páli mocova trubice,veškerý nabery moce ,krve v pohodě ,na ginekologii vše v pohodě ,přesto to páli !!pripadam si jako hypochondr,močové cesty trpím chronicky.Uz nevim kam se obrátit.dekuji za radu

Dobrý den, v tomto případě doporučuji navštívit urologickou ambulanci k provedení dostupných vyšetření (moč chemicky + sediment, kultivační vyšetření moče, ultrasonografie), dále možné provést i kalibraci močové trubice a cystoskopie. V některých případech se může jednat o zánětlivé postižení močové trubice, kde je potřeba provést stěry z močové trubice. Léčba se odvíjí od nálezu z těchto…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Iveta21. 9. 2021

Dobrý den mám dotaz chci se jen poradit byla jsem na pohotovost Ostrava Fifejdy strašně bolí pater bederní na levou stranu strašně mě píchá pod břicho moc bolestivé mám aj prášky a nepomáhá to ležím už 2dny řekli mi že mám priskliply nerv stále chodím na záchod močit moc bolestivé byla jsem u moje praktické doktorky vzala mi moc že je vše v pořádku můžete mi poradit co mi pomůže ?mě pomohli ty…

Dobrý den, Váš dotaz je poněkud zmatečný, ale pokud jsem vše dobře pochopil, tak pokud máte i nadále obtíže, doporučuji navštívit znovu neurologickou či urologickou ambulanci ke kontrole. S pozdravem MUDr. T. Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří Rydrych20. 9. 2021

Dobrý den,dotaz pro p.doktora Štrbavého-asi před pěti týdny jsem byl na kontrolním CT po odstranění nádoru na ledvině loni v listopadu a ještě čekám na informaci od Vás ohledně případné operace na druhé ledvině. Zatím se mi ale nepodařilo Vás zkontaktovat.Kdy mohu zavolat a kam, do ambulance se mi to nedaří.Děkuji J.Rydrych

Dobrý den, doporučuji během týdne zavolat na tel. č. 14500 a nechat si spojit přímo Dr. Štrbavého. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Alfie17. 9. 2021

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na problém, který mě trápí. Po pohlavní styku je barva ejakulátu standardně bílá, i při následném vymočení zbytku spermatu je barva bílá a není nijak obarvená. Nicméně po několika hodinách, kdy jdu močit znovu mi trubicí výjde něco co připomíná ztuhlé sperma a je obarvené do červena, jedná se vždy o dva kousky, ale potom běhme dne při močení nic, pozoruji to…

Dobrý den, může se jednat o drobné sraženiny. V tomto případě doporučuji urologické vyšetření k provedení dostupných vyšetření. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Filip16. 9. 2021

Dobrý den, před 25 dny jsem měl rizikový pasivní orální styk (po dobu cce 5 vteřin) Jinak se jednalo jen o ruční masáž. Mám dotaz zda je možné aby se kapavka objevila až po takto dlouhé době? Všude se dočítám že se příznaky projevý po 2-6 dnech, max. 14 dnech. Ale mohla by v případě takto krátkého styku být inkubační doba delší? jde o to že 20tý den od styku jsem měl při stolici samovolný výron…

Dobrý den, kapavka se přenáší v drtivé většině pouze při nechráněném pohlavním styku, tudíž Vaše obavy jsou spíše neopodstatněné. Pokud bude výtok z močové trubice přetrvávat delší dobu, jistě bych doporučil stěry z močové trubice a event. antibiotické přeléčení dle nálezu. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petra10. 9. 2021

Dobrý den,moc bych vás prosila o radu. Před pěti týdny jsem začala pociťovat častější nutkání na močení. Protože jsem nikdy na zànět moč.cest netrpěla,tak jsem nevěděla co s tím. Koupila jsem si na doporučení jen Blokurimu. Za týden jsem již musela navštívit lékaře a dostala jsem Biseptol,že prý jde asi o zànět moč. Ale moč dle papírku čistà. Několik dní se mi zdàlo že se to lepší,ale pak opět…

Dobrý den, ve Vašem případě bych ještě doplnil stěry z močové trubice, pokud i to bude negativní tak doporučuji doplnění ultrasonografického vyšetření včetně cystoskopie (prohlédnutí močového měchýře kamerou) event. CT vyšetření. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Eva9. 9. 2021

Dobrý den, můj otec 82 let ma zavedenou cévku. Již nemůže chodit, ošetřujeme ho doma. Existuje možnost, event. služba (okr. Plzeň-sever), která by měnila cévku v domácím prostředí?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tato možnost již existuje delší dobu cestou HomeCare péče. Zavolejte si svému praktickému lékaři, který by měl vědět podrobnosti event. jejího zajištění. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Stanislav Svoboda8. 9. 2021

Dobrý den, prosím Vás o radu. Lékařský popis: Subj: S Tamsulosinem – pocit častého močení, mikce protrah. a retardace startu mikce Obj: moč chemicky negat. UCSK: flexib. Endoskopem uretrou / po dezinfekci ZG a aplikaci Instilagelu do uretry/, kde norm. nález, do prost. Části, kde hyperpl. laloky prostaty. Hrdlo vysoké a rigidní. Do m.m., kde ústí uret. bil. Na řase, bil ejak. Čirou moč.…

Dobrý den, pokud máte pochybnosti zda-li operaci podstoupit či nikoliv, je vhodné toto vše zkonzultovat se svým urologem, aby Vám vše řádně vysvětlil. Takto od stolu se nelze vyjádřit. Pokud pacient trpí problémy s močením a cystoskopicky nalezeno sklerotické hrdlo a chronické zadržení moči, tak operace indikována je. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Volfová1. 9. 2021

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně stentu který mi zavedli po zjištění kamenu v ledvine....v květnu byl zavedený stent, o měsíc později mi lékaři přes močovou trubici kamen vyndali ale stent ještě na měsic a pul ponechali... Jenže se u mě projevila zapáchající moč...před třemi týdny mi lékař na url. napsal atb. clotrimazol na 5 dní... Během léčby a po ni asi tyden problém ustoupil ale před…

Dobrý den, při zavedeném stentu bývají záněty močových cest velmi časté, v tomto případě je nutné odebrání kultivace moče k ověření zánětlivého onemocění a jeho event. přeléčení pomocí antibiotik. Jistě doporučuji navštívit svého urologa ke konzultaci ohledně dalšího postupu při zavedeném stentu event. jeho vytažení, pokud se neplánuje v další době operační výkon. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří30. 8. 2021

Dobrý den, již měsíc se léčím s pálením, řezáním při močení a makroskopickou hematurií . Přebral jsem Furolin, Amoksiklav a nyní po cystoskopii, kde bylo zjištěna kontaktní krvácení prostaty , benigní hyperplasie prostaty, jinak nic, bakteriálně negativní beru nyní jako zajištovací dávku Furolin, Askorutin a Tamsulosin HCl. Přesto mám stále bolesti při močení a při domočování se mi objevuje…

Dobrý den, v takto mladém věku se nejspíše jednalo o zánětlivé onemocnění, pokud krvácela kontaktně prostata, mohlo se jednat o její zánětlivé postižení, které je nutné antibioticky přeléčit. Následně by byla vhodná kontrolní kultivace moče. Tamsulosin užívejte nadále až do další kontroly u svého urologa. Operační řešení prostaty v tomto věku jistě nedoporučuji. Avšak nadále konzultujte obtíže se…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petr27. 8. 2021

Dobrý den, chtěl bych se ujistit zda následující hodnoty v moči neukazují nějaký zdravotní problém. U-Erytrocyty 8|0 . . Kryst.Uráty 48|0 . . Epitelie ploché 6|0 . . U-hlen 1|0 . . U-Leukocyty 11|0 . . pH 6,0. Děkuji moc.

Dobrý den, každá laboratoř má trochu jiné referenční hodnoty na vyšetření moče i krve, tudíž doporučuji ještě jednou cca s odstupem 3 týdnů zopakovat moč chemicky a sediment cestou praktického lékaře, pokud bude Váš nález mimo normu opakovaně, doporučuji návštěvu urologa. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka23. 8. 2021

Dobry den,lezim s dcerou 21 mesicu v nemocnici s abscesem na prave ledvine cca 1cm.Dostala antibiotika do zily Rocephin a nyni se ma delat vysetreni mcug.Docetla jsem se,ze absces je nutne chirurgicky odstranit.Jaka je sance,ze se vyhneme chirurgickemu zakroku a jaky je postup lecby prosim?Dekuji za odpoved!

Dobrý den, ne všechna abscesová ložiska se musí chirurgicky řešit, zvlášť v tomto útlém věku. Ve většině případů stačí dlouhodobější antibiotická terapie. Chirurgické řešení až u větších nálezů či při nelepšení klinického stavu po již proběhlé antibiotické terapii. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Véra20. 8. 2021

Mam zánét močovych cest a byl mi předepsan Biseptol antibiotika.23.8.mam jit na 2.davku ockovani.Mám začit užívat Biseptol hned nebo až po očkovaní?Dékuji za odpoveď

Dobrý den, při jakémkoliv zánětlivém onemocnění se nedoporučuje podstupovat očkování. Tudíž doporučuji zánět řádně přeléčit a až poté se nechat očkovat. Přeobjednání by neměl v této době být problém. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Martina G.19. 8. 2021

Dobrý den. Ráda bych se svěřila se svými problémy. Už přes rok mě trápí náhlé silné pálení a bolest při močení, spojené s častým nucením na za malou, tak jako při zánětu. Někdy se dostaví i bolení v bedrech, když už je ta bolest velmi silná. Když mě to pálí, tak mě pálí i poševní vchod. Ale tyto problémy většinou vymizí do několika hodin. Vždy po tom, co si dám horkou koupel a vypiji urologický…

Dobrý den, pokud se tyto obtíže typu pálení a řezání při močení budou opakovat, jistě doporučuji návštěvu urologa k provedení příslušných vyšetření. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Aleš17. 8. 2021

Měl jsem bolest při močení a krev v moči makroskopicky, časté močení, obtížné udržení moče, nucení i na stolici, bez průjmu. podán Furolin, zhoršení po 3 dnech užívání- vyměněno za Amoksiklav 1g po 8 hod, dnes 6 den užívání. Moč okem čistá, na test. papírku stopa bílkoviny a krev, při močení stále pálí, i když podstatně méně. Teplota po celou nemoc nebyla.Dnes výsledky z 11.8 při nasazení…

Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučoval kontrolní moč cestou praktického lékaře cca 14 dní po dobrání posledních antibiotik. Pokud by se nález či problémy opakovaly, tak bych jistě doporučil urologické vyšetření k vyloučení možných příčin. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslava Prokopová17. 8. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Ve vaší nemocnici mi ve 12/20 byla zjištěna diagnoza Demyelinizační onemocnění (RS). Do půl roku se objevila neschopnost zadržet moč i stolici. Je ještě nějaká šance na zlepšení a případná pomoc či rada ve vaší urol.ambulanci?

Dobrý den, co se týče inkontinence moče při neurologickém onemocnění, tak doporučuji objednání na urologickou ambulanci Dr. Hyndráka, věnuje se této problematice. Budou zde provedeny nutná vyšetření a návrh možností léčby. Objednat se můžete na tel.č. 14500. S pozdravem Vavřík. S pozdravem MUDr. T. Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Vlastimil16. 8. 2021

Dobrý den, operujete zbytnělou prostatu laserem. Děkuji

Dobrý den, pokud myslíte operaci GreenLight (zeleným laserem) či HoLEP (holmiovou enukleaci prostaty), tak ty neprovádíme. HoLEP v budoucnu plánujeme zařadit do našeho portfolia. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Aneta13. 8. 2021

Dobrý den, na UTZ mi byl nahodne zjištěn ledvinový kamen v horní části ledviny o vel. 4,6 mm. Nalez me hodně vyděsil. Říkali mi, že to nic není, ze to není závažné, rovněž praktický lékař to nijak neřešil, neřekl mi na to vůbec nic. Problémy nemam vůbec žádné, nikdy jsem neměla ani žádný zanet v této oblasti. Žádné problémy s močením. Krevni odběry mam v pořádku, ionty,Ca,P,Mg,kreatinin,…

Dobrý den, vysoké procento pacientů s ledvinovými kameny se léčí konzervativně, tedy pouze sledováním. Jde o to, kde je kamínek uložen, jejich počet, velikost a v neposlední řadě také jestli pacientovi působí obtíže či opakované záněty močových cest. Kamínek se samozřejmě může uvolnit a cestovat močovodem. Pokud se v průběhu močovodu zasekne a dojde k blokádě odtoku moče, způsobí ledvinovou…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Tomas10. 8. 2021

Dobry den, muzete mi poradit kam, popripade na jake vysetreni se mam objednat? Citim se zdrav, ale pritelkyne miva casto problemy se zanety po pohlavnim styku. Obavam se, ze nase prostredi si k sobe moc nesedi a pro vsechny pripady bych se nechal preventivne vysetrit na pritomnost ruznych bakterii. Dekuji za odpoved

Dobrý den, důležité je jakými infekcemi přítelkyně trpí, zda-li to jsou infekce močových cest či pouze močové trubice dle kultivačního vyšetření. Pokud se jedná o pohlavně přenosné onemocnění, tak tak je důležité přeléčit oba partnery. Pokud by se jednalo pouze o infekci močových cest, zde by byly na místě režimová opatření po pohlavním styku (vymočoní po pohlavním styku, desinfekce zevního…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří7. 8. 2021

Dobrý den, již několik let mi z močové trubice vychází tvrdá bílkovina. U varlat se mi dělají tvrdé boule. Ne na varletech ale v cestách k nim nejprve to bylo u jednoho teď se to udělalo i u druhého. Mám to i ve spermatu. U varlat mě to picha řeže... při močení a silném zaplacení někdy z trubice vyjede i 4cm tuhá struktura bilkoviny v průměru i několika mm a kdyz ne toto tak vytece bělmo jako by…

Dobrý den, popisujete velmi specifický problém, v tuto chvíli nejsem schopen říci o co se jedná. Doporučuji navštívit urologickou ambulanci ke konzultaci event. provedení cystoskopie (vyšetření močového měchýře a močové trubice pomocí kamery). S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina Jansová28. 7. 2021

Dobrý den mám cca měsíc zavedený stent kuli kamenům v ledvině, mohu se stentem do vířivky a solária? Děkuji

Dobrý den, návštěvu vířivky nedoporučuji vzhledem k možnosti infekce. Solárium by vadit nemělo. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Bušková25. 7. 2021

Dobrý den, manželovi 57let zjistili nádorové onemocnění v oblasti pánve nejspíš prostata, ještě půjde na biopsii. Ale ve zprávě má napsáno, že má metastazove uzliny v oblasti pánve? Je ještě šance a kolik času mu vlastně zbývá? Děkuji

Dobrý den, v první řadě se musí potvrdit nádorové onemocnění prostaty, následně dle rozsahu onemocnění se volí modalita léčby - operace (radikální prostatektomie), ozáření nebo hormonální terapie. Každé stadium onemocnění má svá specifika jak nádorové onemocnění léčit, v tuto chvíli nejsem schopný říct co bude následovat, jelikož záleží na mnoha faktorech jak nález léčit. Proto si ani netroufám…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Sylva Nováková19. 7. 2021

Dobrý den, asi v posledním půl roce jsem začala mít problémy s močením. Jde o to, že zejména ráno, případně i jindy, když je měchýř naplněný hodně, mám velmi slabý proud, někdy jen kapky, a musím na močení tlačit. Úplně všechno ven nejde, ale stačí tak 5 minut počkat, vše se upraví a domočím zbytek normálně, je toho vždy ještě hodně. Dříve se mi nic takového nestávalo, je to jako by mi při větším…

Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji urologické vyšetření, budou zde provedena všechna dostupná vyšetření včetně ultrasonografie, vyšetření moči, klinické vyšetření apod. V některých případech je nutná i cystoskopie, kdy se zavádí speciální kamera do močového měchýře či urodynamické vyšetření a uroflowmetrie - tyto vyšetření se indikují hlavně k určení funkční složky dolních močových cest.…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Milan14. 7. 2021

Dobrý den, provádíte vasektomii? Děkuji za info?

Dobrý den, vasektomii provádíme. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk12. 7. 2021

Dobrý den, téměř necítím průtok moče ani ejakulátu močovou trubicí, Je to nepříjemné. Jiné problémy nepociťuji. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v tomto případě spíše doporučuji neurologické a interní vyšetření k vyloučení diabetes mellitus či poruchy nervově-cévního charakteru. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana6. 7. 2021

Dobrý den, měla jsem v moči nález před měsícem Acinetobacter, při dalším rozboru také Klebsiella a Escherichia coli, postupně přeléčeno Biseptolem a potom ještě Pivinormem, poté moč v pořádku. Současně jsem měsíc brala Urovaxom. Vždy několik dní bez příznaků, ale nyní už zase pocit plného močového měchýře a tlak v podbřišku. Lze se objednat k vám do urologické ambulance i bez doporučení…

Dobrý den, do naší ambulance je jistě možné se objednat na tel. č. 14500. Bude nutné provést několik vyšetření abychom vyloučili možné příčiny infekcí močových cest. S pozdravem Vavřík. S pozdravem MUDr. T. Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš6. 7. 2021

Dobrý den, už přes měsíc mě hlavně po ránu pálí/svědí močová trubice a když "Zmáčknu" od kořene k ústí, tak vyjde bílá lepkavá hmota. Další čůrání pálí stejně, nebo skoro vůbec, podle toho jak dlouho uběhlo od posledního močení. Původně mi obvodní lékař předepsal furolin, ten jsem dobral a skoro vše zmizelo, ale lehce si jakoby šimralo. Do pár dní se problém v plné parádě vrátil, tak mi udělali…

Dobrý den, ve Vašem případě to vypadá na infekční onemocnění močové trubice. Stěry z močové trubice je nutné provádět ráno před prvním močením, abychom měli validní výsledky a dle toho se se zahájila léčba. Nedílnou součástí je i dovyšetření a přeléčení partnerky, jelikož pokud partnerka není přeléčená antibiotickou terapií také, mohou se u Vás obtíže objevovat opakovaně. Pohlavní styk…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Patrik3. 7. 2021

A pred operaciou sa cievkuje? Mám problémy s predkožkou, preto sa pytam.

Dobrý den, pokud se jedná o operaci zúžené předkožky, tak před tímto výkonem ani po něm se cévka nezavádí. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Luci Fer1. 7. 2021

Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Už asi měsíc mám z penisu výtok kalné táhnoucí se hmoty. A hrozně mě bolí močová trubice. Mám pocit že normálně tvrdne. Když mi nestojí tak je stále tvrdá. A když mi stojí tak mě hrozně bolí jako kdyby byla krátká . Nevím jak lépe to mám vysvětlit. Předem moc děkuji za radu co by to mohlo být a co mám dělat.

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o infekční onemocnění močové trubice. Jistě bych doporučil návštěvu dermatovenerologa či urologa k provedení stěrů z močové trubice. Důležité je ráno před stěrem nemočit. Dále je nutné přeléčení partnerky, do té doby jistě pohlavní styk s ochranou či se ho vyvarovat až do zaléčení antibiotiky. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš1. 7. 2021

Dobrý deň, už vyše dvoch mesiacov pociťujem zvláštnu bolesť pri močení asi 2cm pred koncom močovej rúry. K tomu občasný biely výtok a v mieste bolesti som si na močovej rúre nahmatal akoby guličku alebo kamienok. Bolesť je postupne menšia, aj tá "gulička" je menšia už ju skoro ani nenahmatám. A výtok je stále menej častý. Vedeli by ste mi povedať čo by to tak mohlo byť? Ďakujem a prajem pekný deň…

Dobrý den, ve Vašem případě bych jistě doporučil stěry z močové trubice k vyloučení sexuálně přenosné choroby cestou ambulantního dermatovenerologa či urologa. Stran rezistence v oblasti močové trubice bych také doporučil urologické vyšetření, v těchto oblastech se může jednat o různé nálezy, proto doporučuji navštívit specialistu. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Denisa30. 6. 2021

Dobrý den, jsem v 28 týdnu těhotenství, bohužel se mi vydal na cestu kamínek a zasekl se, po příšerných bolestech mi po USG zavedli stent do ledviny a jelikož jsem již v minulosti tenhle problém měla a po zavedení, bohužel dostala abcesy a později i otravu krve, raději mi nasadili Augumentin antibiotika, chtěla bych se zeptat, na bolest v močovém měchýři si zvykám, ale občas mě bolí ledviny, obě.…

Dobrý den, tyto stavy řešíme u těhotných poměrně často. Stent, který máte zavedený, může způsobovat dyskomfort jak v oblasti močového měchýře, tak i ledvin, dále nucení na močení, krev v moči a další příznaky. Důležité je pravidelně kontrolovat moč kultivačně cestou svého gynekologa, pokud vyjde moč pozitivně, je nutné antibiotické přeléčení infekce. Dále řešení kamínku je vhodné až po…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka18. 6. 2021

Dobrý den! Chci se zeptat na léčbu píštěle v dutině břišní při močovém měchýři pomocí kmenových buněk. Mám velmi narušenou tkáň a píštěl mi nejde ani operativně odstranit. Trpím inkontinencí a musím nosit plenkové kalhotky. Jaké jsou možnosti? Děkuji

Dobrý den, co se týče léčby píštěle bych jistě doporučil návštěvu specializované chirurgické ambulance zde v Hořovicích, kde se na léčbu píštělí specializují včetně léčby kmenovými buňkami. Stran inkontinence byste měla navštívit urologickou ambulanci k provedení dostupných vyšetření včetně ultrasonografie, vyšetření moče a klinického vyšetření. Dle nálezu se volí další postup, léčba se odvíjí…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Martina17. 6. 2021

Dobrý den, měla jsem před 2. měsíci zánět ledvin a dobrala atb., nyní se situace opakovala, tupá bolest v ledvinách (hlavně v pravé), takové tepání při zvýšené zátěži, šla jsem k lékaři a jelikož to bylo před víkendem, nasadil mi atb. opět, ale ve výsledcích moči bylo vše v pořádku. Nyní však stále vnímám, jako by se v té ledvině "něco" hýbalo a cítím zde takové divné tlaky. Mohu se zeptat co…

Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučil ještě jednou zkontrolovat kultivaci moče včetně vyšetření moče chemicky + sediment. Dále bych doporučil jistě ultrasonografické vyšetření ledvin a močového měchýře. Nepříjemné pocity v bedru po zánětu ledvin mohou přetrvávat nějaký čas, ale 2 měsíce po přeléčení je již docela dlouhá doba. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jan17. 6. 2021

Dobrý den, mám dotaz je mi 29 let a dnes ráno jsem masturboval a po masturbaci mi natekla kůže na penisu, žalud je v pohode ale jde mi přez něj špatně přetáhnout co to může být? Stalo se mi to poprvé děkuji moc

Dobrý den, může se již jednat o počínající zužování předkožky, doporučil bych návštěvu urologa k provedení klinického vyšetření a naplánování dalšího postupu dle nálezu. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Peter12. 6. 2021

Dobry den. Pri sexe mi nestoji a mam problem sa sustredit. Pouzivam dlhodobo Kamagru a vzdy 2 dni po nej ma boli hlava, ze 3/4 dna nie som schopny nic urobit. Navyse mam aj bolesti brucha v hornej casti ako je zaludok v strede. Prichadza to pravidelne skoro kazdy 2 mesiac na 5-7dni. Neviem, ze ci to ma s tym nieco spolocne. Citim sa fakt zle pred partnerkou, lebo sexu mame malo a skutocne ak si…

Dobrý den, zda-li jsou bolesti břicha způsobené užíváním Kamagry nedokážu určit. Kamagra je již v ČR dlouhodobě zakázaným preparátem, jelikož se nedá s jistotou určit množství účinné látky sildenafilu v jedné tabletce. V dnešní době již existuje několik preparátů k léčbě erektilní dysfunkce. Doporučuji navštívit svého urologa, který Vám jistě doporučí léčbu, která Vám bude vyhovovat. S pozdravem…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Dana11. 6. 2021

Mám neustálou potřebu močení. Bolí mě močový měchýř a ještě močová trubice. Někdy mě v ní tak bodne, že si myslím, že se pomočím.Nejvíce se mi uleví, když se vymočím. To mám na chvíli klid, ale jak se mi začne opět plnit močový měchýř, tak to začne znovu. Při močení žádnou bolest ani řezání nemám. Dělali mi veškerá urologická vyšetření a všechno je v pořádku(cystoskop,stěry z trubice, kultivace,…

4 Dobrý den, myslím si, že očkování v tomto nebude hrát žádnou roli, ale nemohu to stoprocentně vyloučit, jelikož na toto téma zatím nebyly provedeny řádné studie. Problémy, které uvádíte, mohou souviset s hyperaktivním močovým měchýřem. Bylo by vhodné toto onemocnění konzultovat se svým urologem. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Patrik9. 6. 2021

Dobry den. Mám varikokelu. Da sa ju operovat bez viacdnovej hospitalizacie? Je predtym potr. cievkovanie?

Dobrý den, operace varikokély většinou vyžaduje min. 1-2 dny hospitalizace. Cévka po výkonu není potřeba. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petr9. 6. 2021

Dobrý den, mám takové choulostivé problémy. Před dvěma měsíci se u mě začaly projevovat urologické problémy typu: Bolest a otok po ejakulaci, pálení a nepříjemný pocit v ústí močové trubice a začal jsem na penisu pozorovat výrazné změny - zarudnutí. Vyhledal jsem tedy pomoc u urologa, kde mi byly provedeny stěry z uretry. Stěry ukázaly nález bakterie e.coli a byla mi předepsána antibiotika…

Dobrý den, Clotrimazol je antimykotikum, které na bakterii E. Coli působit nebude, tím pádem kontrolní kultivace moči, jak píšete, je nevýtěžná. Pokud máte stále obtíže, doporučuji kontrolní stěry z močové trubice ihned po ránu před prvním vymočením. Vhodné je doplnit i stěry u partnerky. Po event. zaléčení antibiotiky jsou nutné kontrolní stěry k ověření negativního výsledku. S pozdravem Vavřík …

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
David6. 6. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se operace zkrácené uzdičky na penisu provádí ambulantně, s lokálním umrtvením, s celkovou narkózou nebo i s hospitalizací? Děkuji.

Dobrý den, na každém pracovišti jsou jiné zvyklosti, na našem pracovišti provádíme frenulotomii (frenuloplastiku) jak v lokální anestezii ambulantně, tak i v celkové anestezii. Záleží na preferencích pacienta. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Martin25. 5. 2021

Dobrý den. Je mi 21 a zhruba od 16 mě trápí můj šourek, je věčně stažený, v teple, v zimě, když se zapotim, prostě pořád, je mi to dost nepříjemné, kdyby to nepříjemné nebylo, tak bych to ani neřešil ale fakt je. Byl jsem s tím u urologa, udělal mi prohlídku ultrazvukem a řekl mi, že tam nikde nic nemám, ve vaně většinou povolí ale potom se zase stáhne a v práci je to úplně nejhorší, i se mi s…

Dobrý den, stažení kůže šourku je v určitých teplotách a situacích fyziologická, tudíž pokud urolog vyloučil veškeré možné patologie, bude vhodné se vyvarovat situacím, při kterých Váš šourek strádá. Při svědění doporučuji také řádnou hygienu a návštěvu dermatologa. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka20. 5. 2021

Dobrý den, mám syna, kterému je téměř 16 let. Před rokem si nahmatal bulku na varleti. Sono potvrdilo cystu nadvarlete 12x8 mm.,hraje rugby a mívá bolesti v tříslech . Dětská lékařka při preventivní prohlidce několikrát potvrdila bílkovinu v moči(prý málo pije). Myslíte, že je zde nějaká spojitost? Děkuji.

Dobrý den, spojitost mezi cystou nadvarlete a bílkovinou v moči vidím spíše jako nepravděpodobnou. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Karel13. 5. 2021

Dobrý den pane doktore, několik let jsem měl lehký únik moči (1kapka) několikrát za den např. při rychlejším pohybu (usednutí, stoupnutí...). Urolog mi doporučil cvičení. Nyní mě bolí močová trubice (lehký tlak) - pocit, jako kdyby ke konci zůstal zbytek moči. Je to zánět nebo jiný problém? Předem děkuji za doporučení.

Dobrý den, ve vašem případě bych jistě doporučil vyšetření moče chemicky a kultivačně k vyloučení infekce močových cest, toto jde zajistit i přes praktického lékaře. Pokud by problém s únkem moče přetvával několik týdnů až měsíců, jistě bych doporučil návštěvu urologa. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Dintarová12. 5. 2021

Hezký den, prosím o radu, co znamenají tyto výsledky z moče - moč chemicky (vše negativní), moč sediment, hlen četně, dlaždicovité epitely 58 (rozmezí 0-15). Jedná se o zánět močových cest, případně gynekologický zánět? Cca před měsícem a půl jsem byla léčena Cifloxinalem pro zánět močových cest s nálezem eneteroccoca, nyní jsou v sedimentu bakterie negativní, přesto mě výrazně pálí močový měchýř…

Dobrý den, z těchto výsledků moče chemicky a sedimentu je těžké určit, zda-li se jedná o infekci močových cest. Nutné je znát kultivaci moče ze středního proudu a také klinický stav pacienta. Ve Vašem případě bych doporučil doplnění kultivace moče cestou svého praktického lékaře či ambulantního urologa včetně klinického vyšetření. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie12. 5. 2021

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně dlouhotrvajících problémů s močovým měchýřem. Cca před 2 měsíci jsem začala mít problémy při močení - ne pálení nebo řezání, ale pouze takový tlak před koncem čůrání. Byla jsem u lékaře, kde mi nasadili antibiotika a udělali kultivaci moče. V ní nic nenašli a řekli, že léky brát nemusím. Jelikož mi trochu pomohly, dobrala jsem je. Bolesti však úplně…

Dobrý den, vaše obtíže s pupeční kýlou nejspíše nesouvisí. Pokud byly všechny výsledky u Vás negativní a obtíže přetrvávají, bylo vhodné navštívit ambulantního urologa k provedení komplexního vyšetření včetně vyšetření moče, ultrasonografického vyšetření, vyplnění pitné/mikční karty a event. doplnění cystoskopie a urodynamického vyšetření. Důležité je vyloučení hyperaktivního močového měchýře,…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
HANA11. 5. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám jít na operaci ledviny, a krátce před tím mi vychází 2 dávka vakcíny proti covidu. Mám s očkováním počkat nebo to nijak nevadí?

Dobrý den, na toto téma nejsou zatím provedeny řádné studie, takže doporučit zatím nemohu. Pokud se však jedná o operační řešení ledviny v důsledku onkologického onemocnění, nebylo by vhodné oddalovat operační řešení z důvodu vakcíny. Kontaktujte svého ošetřujícího urologa, s kterým toto vše prodiskutujte. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Mirka7. 5. 2021

Dobrý den. Mohl by jste mi objasnit význam operačního výkonu TURbis? TUR je mi jasné, ale nikdo mi nevysvětlil co znamená přípona bis. Děkuji M

Dobrý den, tato zkratka není standardizovaná, proto doporučuji kontaktovat svého urologa, který operační výkon indikoval, aby Vám zkratku objasnil. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Simona Jarolímová4. 5. 2021

Dobrý den, můj 11-letý syn měl o Velikonocích jasně viditelnou červenou krev v míse při močení. Sono a laboratoř v pořádku. Moč testuji doma papírkama. Krev se na papírku objevuje asi 1x za týden nepravidelně. Vizuálně ve WC ne. Nemůžeme najít žádnou souvislost. Je možné, aby ke krvácení docházelo v důsledku toho, že syn si při močení hodně mačká pindíka, aby namířil moč do mísy? Nechce si totiž…

Dobrý den, v důsledku mačkání penisu při močení by se krev do moči nejspíše dostat neměla. Pokud se při pravidelném testování moči ve vzorku objevuje krev, jistě Vám doporučuji návštěvu dětského urologa či nefrologa k provedení dostupných vyšetření. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Miloš L.4. 5. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mám dělat. Mám problém s častým močením a přijde mi, že jdu na záchod hned po každé skleničce co vypiju. Dřív to takhle nebylo, ale přišlo mi, že se to najednou "přeplo". Je potřeba upravit stravu nebo naopak něco doplnit? Děkuji

Dobrý den, ve Vašem případě bych jistě navštívil urologickou ambulanci, zde bude provedeno vyšetření moče chemicky + sediment, ultrasonografické a klinické vyšetření. Před vyšetřením doporučuji vyplnit pitnou/mikční kartu cca 2 dny před vyšetřením - je možno stáhnout na internetu. V takto mladém věku by jistě stálo za to najít příčinu obtíží. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Roman4. 5. 2021

Dobrý den, je mi 22 let a už pár let se občas podotýkám s nepříjemným pocitem u praváho varlete, kdy bolest vystřeluje do pravého třísla, na varleti jsem si žádnou bulku nenahmatal, ale je tam místo, které po doteku bolí. Bolest někdy cítím a někdy naopak vůbec. Díky moc za odpověď.

Dobrý den, pokud obtíže přetrvávají již takto dlouhou dobu, bylo by vhodné navštívit urologickou ambulanci k provedení vyšetření. S pozdravem Vavřík. S pozdravem MUDr. T. Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana3. 5. 2021

Dobrý den, mám termín na očkování covid-19, ale objevily se mi slabé příznaky zánětu/podráždění močových cest (lehké svědění, častější nucení na WC, beru si Rowatinex). Není to problém, mohu se nechat v klidu očkovat? Děkuji.

Dobrý den, obecně platí, že při projevech zánětlivého onemocnění by se mělo očkování posunout. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jan27. 4. 2021

Dobrý den chci se vás zeptat moc mi penis nestojí .Má taky varilkolu občas mě bolí varlata kdy se dlouho neudělám.Kam se k vám objednat na vyšetření.

Dobrý den, ve Vašem případě bych raději doporučil andrologické vyšetření vzhledem k erektilní dysfunkci, varikokéle a obtížné ejakulaci. Zde v nemocnici andrologickou ambulanci nemáme. V místě bydliště je jistě možnost se telefonicky objednat. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Mirka Černá20. 4. 2021

Dobrý den. Za 3 týdny podstoupim odebrání tumoru močového měchýře. Dnes jsem dostala zprávu od pana doktora že při trvání obtizi"extirmace a histologicke vyšetření LU jako jedné diagnostické možnosti k vyloučení LPD. Co to znamená? Může to souviset s nálezem na močovém mechyri? Děkuji Černá

Dobrý den, pan doktor nejspíše myslel "exstirpaci", tedy vyjmutí lymfatické uzliny (LU). Při operačním odstranění celého močového měchýře (cystektomie) se lymfatické uzliny odebírají rutinně, pokud chce odebírat pouze lymfatickou uzlinu, má pro to jistě pádný důvod. LPD není jednotně uznávaná zkratka, těžko odhadovat co tím myslel, tudíž Vám doporučuji kontaktovat svého urologa, aby Vám kompletně…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Josef16. 4. 2021

Posledni dobou asi 14 dnů mě sebemenší pohyb těla nutí k močení. Hlavně v noci. Děkuji

Dobrý den, ve Vašem případě bych navštívil praktického lékaře, u kterého se odebere vzorek moče, aby se vyloučil zánět močových cest. Pokud bude vyloučen a obtíže budou i nadále přetrvávat, tak doporučuji objednání na urologickou ambulanci k dovyšetření. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Iva16. 4. 2021

dobrý den, od úterý chodím dost často na wc (na malou) většinou tak po hodině, cítím mírné pálení a pocit nucení, moči málo ale není nasadila jsem UROVAL MANOSA akut - malinké zlepšení nechala jsem si pro jistotu udělat rozbor moči chemicky plus sediment - vše v normě, akorát u hlenu je napsáno - četné může to značit zánět močového měchýře? strašně nerada užívám ATB pokud to není vysloveně…

Dobrý den, v tomto případě bych jistě doporučoval vyšetření moče kultivačně a dle výsledku event. zahájení antibiotické terapie. Manoza v tomto případě není špatnou volbou, ale spíše brání bakteriím k přichycení ke sliznici močového měchýře. Důležité je přeléčení příčiny, tedy balkterií, v této situaci je již antibiotická terapie nutná. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Vláďa14. 4. 2021

Dobrý den děkuji za odpověď jen se chci zeptat jak se provádí vyšetření na erektilní dysfunkci? Děkuji

Dobrý den, důležitý je odběr anamnézy, klinické vyšetření, dále ultrasonografické vyšetření a odběr krve k vyšetření hormonálního profilu, event další vyšetření dle potřeby. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jan13. 4. 2021

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli po provedení obřízky z důvodu onemocnění lichen sclerosus dojde po operaci ke zkrácení délky penisu v erekci. Tak nějak tuším, že délka by se změnit neměla, ale raději se chci ujistit.

Dobrý den, ke zkrácení délky penisu po provedení cirkumcize by dojít nemělo. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
M.7. 4. 2021

Dobrý den, už delší dobu mě trápí problém v oblasti penisu. Začalo po styku s přítelkyní bez ochrany zhruba před rokem. První byl citlivý, trochu bolestivý během styku a při močení nepříjemně pálel nebo štípal. Někdy z něho šel i nefyziologický výtok. Při erekci byl měkčí, rychleji jsem vyvrcholil. Častěji se i objevovalo smegma a hůř se stahovala předkožka. S těmito problémy jsem šel ke svému…

Dobrý den, v těchto případech je velmi důležité dovyšetřit oba partnery a event. přeléčit oba. Důležité jsou i kontrolní stěry z močové trubice po proběhlé antibiotické terapii u obou partnerů k efektu léčby. Pokud jeden z partnerů není přeléčený, můžete si onemocnění předávat navzájem neustále. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Judita6. 4. 2021

Dobrý den. Téměř rok mě trápí bolest močové trubice - řezání,škubání,píchání a pálení. Během roku se to nesmírně zhoršilo.Nejspíš to začalo s vysokou sexuální aktivitou.Pohlavní styk ale již 3 měsíce nemám,i přes to se to opět velmi zhoršilo.Nebolí mě to ani tak při samotném močení,za to po něm..V noci se bojím chodit na záchod,protože vím,že se potom budu půl hodiny svíjet v nesnesitelné…

Dobrý den, ve Vašem případě bych jistě dovyšetřil stěry z močové trubice a pochvy, jistě také kultivační vyšetření moče. Pokud by všechny výsledky byly negativní, doporučil bych také provedení urodynamického vyšetření. V těchto případech je někdy nalezení příčiny obtíží velmi náročné, buďte trpělivá. S pozdravem Vavřík. S pozdravem MUDr. T. Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Anonym3. 4. 2021

Dobrý den, již asi rok mám bolesti v penisu. Začalo to po kalibraci močové trubice při urologickém vyšetření. Čím více se mi chce mocit, tím větší bolesti jsou. Bolest je asi centimetr pod žaludem uvnitř močové trubice. Absolvoval jsem cystoskopi i magnetickou rezonannci bez patologického nálezu. Měl jsem několik steru i vzorků moci a vše bylo vždycky negativní. Jediné kde byl nález byl ejakulat…

Dobrý den, pokud jste již měl všechna tato vyšetření, které uvádíte a vše vyšlo negativně, pokusil bych se o přeléčení pozitivního nálezu Stafylokoka v ejakulátu. U určitého procenta těchto obtíží se nemusí najít příčina. Pokud ani po antibiotické léčbě nedojde ke zlepšení obtíží, navštívil bych urologa, který primárně prováděl kalibraci uretry a s ním domluvil další postup. Držím palce. S…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Berenika1. 4. 2021

Dobry den.Dnes jsem byla na sterech z mocove trubice na ureaplasma a nejake dalsi veci a pak cevkovana. Ale mela jsem pocit pri sterech, jakoby se setra netrefila do mocove trubice, ale do pochvy pri obou sterech, neb u cevkovani to bylo znatelne bolestivejsi a citila jsem to v mocove trubici, i jak to vytahovala. Je mozne se netrefit, nebo jde o jiny pocit u cevkovani a sterech?Dekuji.

Dobrý den, i tato varianta je možná. U některých žen jsou vstupy do močové trubice i pochvy velmi blízko sebe a může se stát, že dojde k záměně. Doporučuji opakovat odběr po domluvě s Vaším ošetřujícím urologem či gynekologem. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Vláďa30. 3. 2021

Dobrý den. chci se zeptat už víc jak tři týdny mě bolí varlata a nevím z čeho a začínám mít problém s erekcí

Dobrý den, v tomto případě jistě doporučuji navštívit urologickou ambulanci k provedení klinického vyšetření včetně utrasonografie. Proběhne zde vyšetření jak pro bolesti varlat, tak i pro erektilní dysfunkci. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana29. 3. 2021

Dobrý den, moje 94 letá maminka má v noci každé 2 hodiny potřebu chodit na malou. Vzhledem k jejímu věku, omezené hybnosti, praktické slepotě jsem nucena ji u tohoto asistovat. Moč jí byla vyšetřena testovacím proužkem s negativním výsledkem. Celkové množství moči za noc je cca 1,5 litru. Chtěla bych se dotázat, zda je tento problém možné nějak řešit a proč k tomuto dochází. Noci jsou pro nás…

Dobrý den, k inkontinenci moče může docházet z několika příčin, ať už funkčních či anatomických, v tomto věku je částečná inkontinence velmi častým jevem. Pokud vás péče o tyto obtíže vyčerpává, bylo by řešením trvalé zavedení močového katetru. Cévka se však musí, co á měsíc měnit, toto je možné i cestou sestřičky z HomeCare, zajišťuje praktický lékař. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Simon19. 3. 2021

Dobrý den, měl bych se prosím znepokojovat tužšími kousky (rosolem) ve spermatu? Někdy jsou to jen tuhé hrudky, někdy skoro nudličky asi jako zrnko rýže. Barva průhledně nažloutlá. Zbytek ejakulátu je normálně bílý. Frekvence ejakulace na to asi nemá vliv, zkoušel jsem abstinovat nebo to dělat několikrát denně a bez efektu. Má to vliv na plodnost? Toto je asi z prostaty a to bílé jsou spermie?…

Dobrý den, těmito obtížemi bych se neznepokojoval. Konzistence spermatu je u každého muže jiná. Pokud byste měl problémy s plodností, doporučil bych poté vyšetření spermiogramu. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka N16. 3. 2021

Dobrý den, mám 4leteho syna,ktery má problém s denním pocuravanim..a s červeným přirozením.. je nějaká dětská urologie nebo ho mám objednat na normální?

Dobrý den, při pomočování u dětských pacientů jistě doporučuji navštívit dětského urologa či kliniku v místě bydliště. Zde by se měla provést dostupná vyšetření k odhalení příčiny onemocnění. Na našem pracovišti máme ambulantního dětského urologa každé úterý od 13:00 -16:00. Je možné se objednat telefonicky na tel. č. 14500. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Anna8. 3. 2021

Dobrý den, mám jít na cévkování moči ale mám konečné stádium menstruace. Budu se muset přeobjednat a nebo to tomu vyšetření nevadí? Děkuji

Dobrý den, pokud jdete na vyšetření kultivace moče, tak by to vadit nemělo. Pokud se bude vyšetřovat moč chemicky + sediment, tak bych se raději přeobjednal. Spíše si zavolejte svému ambulantnímu urologovi či praktickému lékaři, co přesně potřebuje. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Jordánová4. 3. 2021

Dobrý den, prosím o radu. Již delší dobu mám po vyčůrání v záchodě pivní pěnu. Je to problém? mám to řešit? Předem děkuji za odpověď Marie

Dobrý den, tento problém může značit zvýšenou koncentraci bílkoviny v moči , ale také nikoliv. Vhodné vyšetření moče chemicky + sediment a kultivace cestou praktického lékaře. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Roman3. 3. 2021

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, měl sem zánět nadvarlete, nejdřív mi bolelo pravé, pak levé. Bolely mi chámovody, podbřišek. Bral sem měsíc různé antibiotika, teď je to snad v pořádku, jen levé varle je stále větší, ale urolog nic neříkal. Akorát teď mi pan urolog řekl, že mám nizsi hladinu testosteronu (12) od hranice 8-30.. že by možná podal injekci na zvýšení hladiny, ale že je to na mě. Tak…

Dobrý den, hladina testosteronu kolísá během dne několikrát, nejvyšší je ráno. Při takovéto hodnotě a v tomto věku jistě nedoporučuji substituci (doplnění) testosteronu. Pro dodržení optimální hodnoty je důležitý dostatečný spánek. Léčba snížené hodnoty testosteronu se spíše aplikuje u mužů staršího věku s příznaky a u dalších onemocněních. U takto mladých sportovců bych to zatím neřešil. Stran…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Blanka Zdražilova24. 2. 2021

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat, už 4 rok beru minirin je to v pořádku,bez kontrol vždy mě řeknou až mě budou docházet tak ať zavolám oni mě to pošlou erecept.sestra se mi zeptá jestli mám problém a já snad nemám ,ale byla bych ráda za radu.dekuji velice

Dobrý den, léčba Minirinem je dlouhodobá, ale cca 1x za 6 měsíců by měla být provedena urologická kontrola včetně ultrasonografického vyšetření, vyšetření moče apod. Specifikum u léčby Minirinem je nutnost pravidelné kontroly vnitřního prostředí pomocí laboratorních výsledků z odběru krve. Tyto odběry je možné pravidelně cestou praktického lékaře. S pozdraevm Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Anna10. 2. 2021

Dobrý den pane doktore, děkuji moc za odpověď. Ještě k předešlému dotazu - několik hodin po vyšetření MSCH jsem dostala menses, tak jestli už ty ery a epitelie nemohly pocházet už z menstruace.... Perioda mi přišla nečekaně o pár dnů dříve, já to netušila ještě když jsem psala ten předešlý dotaz.... Mohly být už výsledky ovlivněny přicházející nastupující menses? Kontrolní vyšetření by bylo asi…

Dobrý den, pokud se jedná o vyšetření moče chemicky a sedimentu, což u Vás bylo, menses tyto hodnoty zkreslit určitě může. Při kultivačním vyšetření moče by hodnoty zkresleny být neměly. Doporučuji tedy vyšetření moče u praktického lékaře zopakovat po skončení menstruace. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Anonymous9. 2. 2021

Dobrý den, měl bych na Vás otázku ohledně pravého nadvarlete. Můj problém shledávám v tom, že se mi nedaří nahmatat pravé nadvarle, přičemž levé nadvarle se mi nahmatat úspěšně podařilo a při podržení varlete je i dobře vidět. Chtěl bych znát Váš názor, zdali je možné, že je pravé nadvarle menší než to levé a nebo, že bych ho tam vůbec nemusel mít, popřípadě, že může být obtížněji pro laika jako…

Dobrý den, otázka zda-li to co hmatáte, je nadvarle, z vlastní zkušenosti vím, že pacienti udávají nadvarle spíše do oblasti semenného provazce, což není totéž. Jinak by nadvarlata měla být stejně veliká a nebolestivá. Zvětšená jsou např. při zánětu atd. Jako laik se člověk může často splést. Pokud nepociťujete žádné bolesti, nerovnosti, bulky apod, tak bych s kontrolou prozatím počkal. Pokud…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lubos8. 2. 2021

Dobry den.nejakou dobu me jednou za cas poboliva leve varle.bolest pote sama zmizi...priste je bolest silnejsi a strili do podbrisku a jakykoliv dotek je nepredstavitelna bolest,nemuzu skoro chodit,sedet,lezet proste nic pri cem bych se dotkl byť jen spodnim pradlem varlete.muzete mi prosim poradit?

Dobrý den, každá takováto bolest varlete by měla být vyšetřena urologem. Proto prosím neváhejte s návštěvou urologické ambulance, možno se i objednat do naší urologické ambulance na tel. čísle 14500. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Anna31. 1. 2021

Dobrý den, při vyšetření moče MSCH v laboratoři mi byly zjištěny hodně špatné výsledky. Konkrétně Leu 20, Ery 21, epitelie 35. Ostatní hodnoty MSCH byly v pořádku. Doktor mi říkal že to nic neznamená, že to jsou jenom stopy a víc to neřešil. Bolesti ani potíže žádné nemám, bylo to na preventivní prohlídce. Možná jestli taky nemá vliv to, že se nejednalo o ranní moč, ale odpolední a navíc jsem…

Dobrý den, to , že se nejednalo o ranní moč by vadit nemělo. Výsledky jistě závažné nejsou, avšak by bylo vhodné dovyšetření - provedení kontrolního vyšetření moče chemicky + sedimentu, kultivace moče a ultrasonografické vyšetření. Na naše pracoviště je možné se objednat na tel. č. 14500. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
David28. 1. 2021

Dobrý den, před 3 měsíci jsem měl nepřijemný tlak v penisu, zvláště při plném měchýři a bolest stehen. Po přeléčení atb a vyšetření moči na zánět (negativní) to bylo v pořádku, ale nyní se mi to znovu vrátilo. Občas je to spojenou i s lehkou zimnicí, ale teplotu nemám. Nevím, zda mám navštívit lékaře, nebo více pít, popř. navštívit praktiks či rovnou urologa.

Dobrý den, bolesti stehen by s bolestmi penisu či při plném močovém měchýři souviset neměly. Pokud se obtíže opakují, bylo by vhodné navštívit praktického lékaře, který event. vypíše žádanku na urologické vyšetření dle závažnosti nálezu. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela27. 1. 2021

Dobrý den, již delší dobu cca třičtvrtě roku mám najednou z ničeho nic hrozné nutkání močení a moč nejde udržet. Ráda bych se objednala na vyšetření je nutné mít doporučení od praktického lékaře? Děkuji.

Dobrý den, při těchto obtížích je možné se objednat rovnou na urologickou ambulanci - na naše pracoviště je možné se tel. objednat na tel. č. 14500. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea Chýnovská24. 1. 2021

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Už dlouhou dobu mám problémy s močovým měchýřem. Pan doktor na urologii v Praze, který mi dělal biopsii močového měchýře. A řekl mi, že popis z biopsie je nepřesný a žádal o druhý. Se mnou nekomunikuje. Močový měchýř má malou kapacitu. Mám ještě celiakii a endometriózu. A v dubnu 2020 jsem skončila s velkými bolestmi a už jsem se nemohla sama ani pořádně hýbat…

Dobrý den, vzhledem k Vašim obtížím se může jednat o hyperaktivní močový měchýř, ale nemohu však ani vyloučit podíl endometriozy. V první řadě bych zahájil farmakoterapii hyperaktivního měchýře a vyčkal efektu léčby, dále dle vývoje. Nález jistě konzultujte se svým ambulantním urologem. Pokud by obtíže souvisely s endometriozou, toto by musel řešit Váš ambulantní gynekolog. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petr23. 1. 2021

Dobrý den před týdnem sem prodělal zápal plic navíc sem mel plicní infarkt a sraženinu na plicích bral jsem antibiotika a byl jse v domácím léčení ted už je to lepší ale mam problém ze se mi vůbec nechce stoporit penis je jakoby úplného mrtvo co stim mam dělat Děkuji za odpoved

Dobrý den, s plicním infarktem obtíže nejspíše nesouvisí, ale nemohu to úplně vyloučit. Podíl stresu po prodělaném onemocnění také může hrát svoji roli. Nález bych sledoval cca 1 měsíc, pokud se nezlepší, je možno navštívit urologickou ambulanci k provedení dalších vyšetření a event. nasazení farmakoterapie. Podávání léků na erektilní dysfunkci však zahrnuje možné komplikace při…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Vlasy20. 1. 2021

Dobrý den, rád bych se zeptal jak se lekařsky řeší, pokud se vyskytuje pěna v moči, ktera je značně pěniva a mizí pomalu. Testy u obvodního lékaře vyšli Biochemie: S_urea 2.6, S_kreatinin 86, V_GF-MDRD 1.47, V_CKD-EPI >1.5 Moč chemicky: Glukosa 0,Bilirubin 0, Ketony 0, Krev 0, PH 6, Bílkovina 0, Urobikinogen 0, Nitrity 0, Leukocity 0 Moč sediment bez patologickeho nalezu. Jak zjistit příčinu…

Dobrý den, pěnivou moč nejčastěji způsobuje nadměrné vylučování bílkovin do moče. Může to znamenat rozvoj některého onemocnění, ale také nikoli. Dle chemického rozboru a sedimentu však máte moč naprosto bez nálezu. Ve vašem případě bych nadále sledoval vývoj. Při zhoršení stavu konzultace s praktickým lékařem. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Janka15. 1. 2021

Dobrý den pane doktore, léčím se 13 let na urologii, pracoviště urologie jsem několikrát změnila, nyní jsem se svým urologem velmi spokojená, akorát mi neodpověděl úplně na všechny m otázky, tak to zkouším tady. Léčím se s retencemi moči (psychogenní příčina), ale někdy se vyčůrám, takže se docévkovávám večer, problém je ten, že mě zavádění cévky, i její vyndávání hrozně bolí a i když cévku…

Dobrý den, obtíže, které udáváte jsou velmi komplexní a nemohu zaručit, že se je časem podaří všechny vyléčit. Péče o tyto pacienty je velmi komplikovaná, a ne vždy dokážeme pacientovi vyhovět a dostatečně pomoci, proto také pacienti často mění svého urologa jako ve vašem případě. Zpět k otázkám. Co se týče samocévkování (čistá intermitentní katetrizace -ČIK), tak v dnešní době již existují…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Dana Nová12. 1. 2021

Dobrý den, čeká mě vyšetření močových cest- cystoskopie. Z mládí mam toto vyšetření zažité jako opravdu bolestivé. Vím, že se dnes na cystoskop nanáší znecitlivující gel, ale je možné tento gel natřít před vyšetřením i na vstup do močové trubice a nechat chvíli působit? Vyšetření se opravdu bojím. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den Dana

Dobrý den, na našem pracovišti vždy aplikujeme znecitlivující gel do oblasti močové trubice i na její ústí. Gel aplikujeme také na tubus cystoskopu. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
alena rudolfová8. 1. 2021

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor.....můj přítel ( 46 ) má kolísání hodnot PSA, minulý rok byl na biopsii jelikož hodnota PSA byla 3,41 a neukázala žádné problémy, proto šel na kontrolu krve až po roce. Nyní má hodnotu 5,4. K ošetrujicimu lekari jde az pristi tyden ve stredu se o tomto pobavit. Cetla jsem ruzne vlivy na kolisani hodnot PSA a jednim z nich byl i sex. Pravda je, ze dva dny pred…

Dobrý den, zvýšená frekvence pohlavního styku těsně před odběrem PSA může hodnoty mírně zkreslit. Doporučuji sexuální abstinenci několik dní před náběrem. Stran hodnot PSA - pokud by nadále přetrvávala zvýšená hodnota, doporučil bych magnetickou rezonanci prostaty, která nám v dnešní době ukáže velmi cenné informace, dle výsledku se určuje další postup. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jonatán6. 1. 2021

Dobrý den několik dní cítím občas na hrázi mezi šourkem a konečníkem v určitém bodě zvýšený tlak a brnění, hůř se mi sedí na židli. Mám také citlivější varlata a okolí. Nemůže to být zánět prostaty nebo něco podobného? A nemůže to souviset s vaginálním onemocněním mé ženy, když jsme během něj měly nechráněný styk? Děkuji

Dobrý den, obtíže, které udáváte může souviset s tzv. chronickým pánevním syndromem, často bývá spojen chronickým zánětem prostaty, jehož léčba je velmi často svízelná. Ve Vaše případě jistě doporučuji návštěvu urologa k provedení nutných vyšetření - vyšetření moče, ultrasonografie, klinické vyšetření, event. stěry z močové trubice. Myslím, že s onemocněním Vaší ženy problémy nejspíše nesouvisí,…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Renata novakova29. 12. 2020

Dobrý den, otec 65 je po protonového léčbě prostaty (5 ozáření) a momentálně má treti den zavedenou cevku. Již druhy den má bolesti penisu ( spíše na konci žaludu). Čím to muže být a jak je možné ulevit od bolesti? Dekuji za radu novakova

Dobrý den, tyto nepříjemné pocity na konci penisu jsou jistě způsobeny zavedenou cévkou, která dráždí v oblasti zevního ústí močové trubice. K tlumení bolesti by měly vystačit běžná analgetika, dále je vhodný dostatek tekutin. Po odstranění cévky by měly potíže vymizet. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Rostislav20. 12. 2020

Dobrý den mám ztuhlí penis nevíte co to muže být

Dobrý den, ztuhlý penis může fyziologický jev - např. erekce, tím bych si nelámal hlavu, patří k běžnému dennímu životu. Pokud je ztuhlost dlouhodobá nebo bolestivá, navštívil bych svého dětského lékaře či dětského urologa. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Michal18. 12. 2020

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat zda je dáno pravidelné vyšetření na urologii stejně jako mají ženy gynekologii. Nebo zda zda je to dáno jen od určitého věku.

Dobrý den, v rámci screeningu karcinomu prostaty by muž měl podstoupit první pravidelnou kontrolu urologem v 50. roce věku. Pokud má muž pozitivní rodinnou anamnézu na karcinom prostaty (bratr či otec), tak by již kontroly měl podstoupit o několik let dříve (45 let). S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lukyn15. 12. 2020

Dobrý den, cítím tlak a diskomfort u levého varlete a i trochu v Třísle. Na dotyk (lehké zmáčknutí) to cítit jde víc. Nenahmatal ani nezjistil žádné změny. Je to ale nepříjemné. Už dlouhou dobu bojuji se stresem a občas se mi stávalo, že se mi nějaká bolest jen zdála a byla v mé hlavě, ale nejsem si jistý. Mám zvažovat návštěvu praktického lékaře nebo můžu být v klidu? Děkuji za odpověď

. Dobrý den, obtíže, které udáváte mohou souviset s tzv. varikokélou (rozšířené cévní pleteně semenného provazce). Tyto obtíže mohou působit jistý diskomfort v oblasti šourku nebo třísla. Většinou se řeší konzervativně. Vhodná je však návštěva dětského urologa k provedení klinického a jistě ultrasonografického vyšetření. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Josef Fiřt3. 12. 2020

Dobrý den, prosím o vysvětlení termínu - plazmatkinet vaporizace prostaty, PVP znám, ale uvedený termín jsem na internetu nenašel. Děkuji a zdravím.

Dobrý den, jsou to dvě rozdílné operační procedury. Plasmakinetická vaporizace prostaty (PKV) a fotoselektivní vaporizace prostaty (PVP). Při PKV je zdrojem energie bipolární generátor s indukcí plazmy, která přes speciální elektrodu vytváří vaporizaci (odpaření) tkáně prostaty. Při PVP je je zdrojem tzv. laserová energie, která je vytvářena tzv. KTP laserem. V širší veřejnosti je spíše známo…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš3. 12. 2020

Dobrý den, na začátku října jsem začal mít tupou bolest v třísle a varlete vystřeující do podbřišku a vnitřní části stehna. Navštívil urologii, kde mi pomocí utrazvuku diagnostikovali zánět varlete a nadvarlete. Dostal jsem antibiotika Biseptol na 10 dní a bylo mi doporučeno užívat ibalgin. Léčba zafungovala a já se obtíží takřka zbavil. Začátkem listopadu se však obtíže vrátily, přidaly se i…

Dobrý den, citlivost i mírná bolest v tříslech či varlatech je po zánětu normálním jevem včetně dlouhotrvajícího otoku, který může přetrvávat i několik týdnů. Po takto dlouhou dobu užívání antibiotik se standartně zánět přeléčí. Při domácím léčení doporučujeme pacientům ke zmírnění bolesti běžná analgetika, dále ledování ke zmírnění otoku a podkládání varlete ke zmírnění bolesti. S pozdravem…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Cecil27. 11. 2020

Dobrý den, již pár měsíců se mi zvětšuje pravé varle a zároveň je na něm hmatatelná bulka. Poslední dobou mě začaly v postiženém místě trápit i bolesti. Byl jsem na odběrech krve, které vyšly negativně, tudíž na vyšetření na ultrazvuku jsem objednán až za půl roku. mohu nyní být klidný, že to není nádor? Popřípadě je něm, co by mohlo vyřešit můj problém s bolestí? Děkuji

Dobrý den, s jakoukoliv bulkou či zvětšováním varlete je nutné urologické vyšetření abychom vyloučili nádorové onemocnění. Ve většině případů se však jedná o benigní nálezy typu cyst nadvarlete, varikokély, zánětu apod. Avšak každému muži při podezření na jakékoliv onemocnění varlete silně doporučuji navštívit urologickou ambulanci. Můžete se objednat i na naší ambulanci na tel. č. 14 500. S…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Kamila25. 11. 2020

Dobrý den, mám problém s častým ničením.na WC, někdy nevydržím ani 3 hodiny. Chodím.na wc, hodně často i když piju malo, bojím se že se mi bude chtít na WC a nestihnu to a počůrám se. Někdy mívám i záněty močových cest. Prosím o radu, nerada bych něco podcenila a zadelala si na inkontinenci. Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud Vás tyto problémy obtěžují již delší dobu, je vhodné navštívit urologickou ambulanci, kde provedeme další vyšetření, abychom nalezli možnou příčinu. Z těchto vyšetření bude jistě zapotřebí vyšetření moči chemicky a kultivačně, dále jistě ultrasonografické vyšetření. V některých případech je nutné provést další doplňující vyšetření jako cystoskopie či urodynamické vyšetření apod.…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Ivo Smola18. 11. 2020

+Dobrý den, začala mě protíkat cévka. Co s tím? Dékuji

Dobrý den, obtékání cévky značí její špatnou funkčnost, nejčastěji její částečné či úplné ucpání (obturaci). Doporučuji navštívit svého ambulantního urologa k výměně za novou cévku. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel Mokrý15. 11. 2020

Dobrý den, prosím o radu, je mi 72 let, na nic jiného se neléčím, subjektivní potíže nemám ani před zjištěním rakoviny prostaty jsem neměl. Při preventivní prohlídce mi náhodně zjistili PSA 17. Poté jsem byl na biopsii, kde zjistili adenokarcinom prostaty, GS 4+5=9, PSA 23. Poté provedeno CT břicha a pánve- bez známek metastatického poškození, bez známek prorůstání do okolní prostaty, poté…

Dobrý den, ve Vašem případě je několik možností. Vzhledem k tomu, že se vyloučilo metastatické onemocnění, je možné podstoupit jak radikální prostatektomii i radioterapii, obě jsou léčebnými modalitami v této fázi. Operační řešení indikujeme v případě, zda-li je pacient výkonu únosný, přeje si ho, je v dobré fyzické kondici a má minimálně 10let dožití, což je velmi obtížně předvídatelné. Jsou zde…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina31. 10. 2020

Dobrý den, jsem ve 23 těhotenském týdnu. Od čtvrtka mám bolest zad na pravé straně v oblasti ledviny, občas se bolest objeví i v pravém boku, ale nejčastěji právě tam, kde se nachází pravá ledvina. Potíže s močením nemám, krev také ne, bílkovinu v moči mi Dr kontroluje při každé návštěvě, jen mě trapí častější močení, ale to dle mého souvisí s těhotenstvím, jelikož mám miminko natlačené spíše…

Dobrý den, tyto obtíže, které uvádíte se u těhotných vyskytují celkem často. Jde o to, že plod většinou naléhá hřbetem na pravou část dělohy a tím může utlačovat sousedící močovod. Při tomto utlačení dochází ke zhoršenému odtoku moče z ledviny do močového měchýře a může vytvářet tzv. městnání v pravé ledvině, které pociťujete jako dyskomfort a bolest v pravém bedru. Dříve se těmto pacientkám…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
miloš Koucký13. 10. 2020

Dobrý den,můžete mě prosím sdělit proč neberou na urol.ambulanci telefon? na rozdíl u jiných ambulancí ve stejné nemocnici ,kde si setra tu chvilku vždy najde.Když potřebuje člověk poslat na telefon recept na lék ,který bere stále,tak tady je to problém .To se má objednat a za měsíc si pro ten lék dojet?? Děkuji.

Dobrý den, na urologické ambulanci telefony zvedáme vždy a za jakýchkoliv situací. Pokud se neleze dovolat, buď jde o mimopracovní dobu nebo sestra včetně lékaře jsou zaneprázdněni vyšetřováním jiného pacienta. Proto prosím příště o větší trpělivost, není to náš záměr abychom nezvedali telefony. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
zdena16. 9. 2020

Dobry denjsem objednana na urologicke vysetreni poprve nikdy jsem nebyla,ale zrovna jsem dostala menses.Je to pri vysetreni problem,nebo me preobednaji.dekuji

Dobrý den, menzes při urologickém vyšetření nevadí. S pozdravem Vavřík. S pozdravem MUDr. T. Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Beata13. 9. 2020

Dobry den, nahodou mi na sonu zjistili cystu na prave ledvine. Poslali me na CT a i pres to, ze je cysta malinka, nemam zadne potize a vsechny krevni testy jsou ok, rozhodli v Motole, ze cystu laparoskopicky odstrani. Nejsou si jisti, co je uvnitr. Dava cam to smysl? Mela bych navstivit jeste jinou urologii? Diky

Dobrý den, jinou urologii jistě navštěvovat nemusíte. Cysty ledvin jsou velmi komplexní záležitost. Můžeme je rozdělovat na nekomplikované a komplikované. Dle CT je zařazujeme do určité klasifikace, dle které se dále rozhodujeme, zda-li ji budeme operovat či nikoliv. Vaše cysta nejspíše bude spadat do kategorie komplikovanější, proto se rozhodli k operačnímu řešení. Držím palce. S pozdravem…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Adéla11. 9. 2020

Dobrý den. Od mala jsem trpěla na záněty močových cest. Pak přišla dlouhá pauza, kdy se mi nic nedělo, ale před rokem v září se to hodně zhoršilo. Není jediný měsíc kdybych neměla řezavé bolesti při močení. Nevím kde je chyba. V zimě chodím teple oblečená, nesedám si na studená místa apod. Obvodní lékař mi neustále předepisuje antibiotika, ale bohužel ty už také nefungují. I když jsem byla na…

Dobrý den, vzhledem k opakujícím se problémům a infekcím močových cest jistě doporučuji urologické vyšetření, kde se provede klinické vyšetření, vyšetření moči a ultrasonografické vyšetření. Další možná vyšetření se indikují na základě předešlých výsledků. Obtíží, které mohou vyvolávat opakující se záněty, je nepřeberné množství, od vrozených vad, anatomických odchylek, funkčních anomálií až po…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela Velebová4. 9. 2020

Dobrý den, v červnu mi začaly gyn. probl. - pálení genit., výtok. Řešeno na gyn., byla jsem přel. na kvasinky, bez efektu, dále Klion-D, nezabral, Macmiror. Gyn. problémy přestaly, začala mě pálit močová trubice, což trvá doteď. Trubice pálí po celý den, v klidovém režimu, při močení není horší, jen chodím na wc častěji. V červenci Furolin, prý zánět močových cest - bez efektu. Moč poté na…

Dobrý den, problematika recidivujících infekcí je velmi obsáhlá a komplikovaná. V první řadě bych jistě doporučil urologické komplexní vyšetření s náběry moče kultivačně + sediment. Dále je vhodné provedení stěrů z močové trubice a pochvy, event. stěr i partnera. Při tomto vyšetření je možno provést i tzv. kalibraci uretry, kde se zjišťuje, zda-li není močová trubice zúžená. Poté je možné i…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Daniel25. 8. 2020

Dobrý den, je mi 19 let a už od 15 let pociťují bolesti ve varlatech ( v jednom nebo druhém), dřív to nebylo pravidelné ale poslední půl rok se bolesti opakuji častěji, otec zemřel na rakovinu varlat, tak bych se chtěl zeptat jestli mi můžete nějak poradit děkuji

Dobrý den, vzhledem k Vašim dlouhodobým obtížím jistě doporučuji návštěvu urologické ambulance. Zde bude provedené klinické vyšetření a ultrasonografie. Je možné se objednat i na naší urologickou ambulanci na tel. č. 14 500. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petr22. 8. 2020

Dobrý den, potřeboval bych poradit, už nějakou dobu mě bolí na pravé straně pánve, někde okolo pravého třísla. Několik centimetrů vpravo nad šourkem, který je od té doby kdy bolesti začaly celkem zarudlý. Začaly se na něm objevovat drobné cévy které tam dříve nebyly. Někdy jich je tam pár, někdy jich jsou tam desítky, nejtenčí světle červené, větší tmavě červené a fialové. Nejčastěji se to stává…

Dobrý den, obtíže, které popisujete mohou být spojeny s tzv. varikokélou - rozšíření žilních pletení v oblasti semenného provazce. Avšak tyto obtíže bývají v drtivé většině na straně levé. Ve Vašem případě bych jistě navštívil urologickou ambulanci k provedení klinického vyšetření, ultrasonografie a dalších případných vyšetření. Je možné se objednat i na naší urologickou ambulanci na tel. č. 14…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Bedrá9. 8. 2020

nechce mi stát můžou za to léky na ředění krve?

Dobrý den, poruchy erekce jsou v tomto věku relativně časté a léky na ředění krve na to nejspíše nebudou mít vliv. Pokud byste stál o řešení poruchy erekce, je možné navštívit urologickou ambulanci, kde bude proveden pohovor a vyšetření. Je možné zahájit léčbu pokud k tomu nejsou shledány žádné kontraindikace - nejčastěji kardiovaskulární onemocnění. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jarmila7. 8. 2020

Mám dotaz. Na sono břicha mi dali závěr: AML ledviny, 12mm Chci že zeptat jestli je to neco nebezpečné? Diki.

Dobrý den, jedná se o nezhoubný nádor na ledvině - tzv. angiomyolipom, který se nemusí operačně řešit, ale je nutné ho pravidelně sledovat. Jisté riziko představuje pouze při rapidním zvětšování nálezu a může ohrozit pacienta jeho rupturou (prasknutím). Doporučuji tedy pravidelné kontroly cestou urologické ambulance. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
BILÝ5. 8. 2020

Dobrý den. Otázka se týká pravděpodobnosti rakoviny prostaty.Moje nádorové markery jsou: PSA:4,15 , S-F/T: 9,9 , S-pro PSA: 11,8 , S-PHI: 58,5. Jak vysoká je možnost rakoviny a co by jste mi doporučili. Děkuji za odpověď. J. Bílek

Dobrý den, určení pravděpodobnosti u těchto nálezů nelze. Vzhledem k tomu, že všechny hodnoty jsou zvýšené, bude nutné provést bioptické vyšetření prostaty (odběr vzorků). Tyto vzorky se odesílají k histologickému vyšetření, kde se určí, zda-li jde o nádorové onemocnění či nikoliv. Další postup je závislý na výsledcích z biopsie a dalších faktorech. Doporučuji kontaktovat svého ambulantního…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína Vašinová21. 7. 2020

Dobrý den,mohu se zeptat,otec 68let vásledky z močiPSA 11,9 a fpsa 1,94.Pomer 16,58.Nyní bzl na biopsii prostaty,po ni zavedena cevka z důvodu nedostatečného vyprazdňovaní moč měchýře(zůstava 1/3).Silné bolesti zad,jinak pouze problém s nočním močením dvakrat za noc.Prosím,mame se obávat.

Dobrý den, při těchto hodnotách je podezření na karcinom prostaty. K jejímu histologickému potvrzení či vyvrácení se musí provádět tzv. biopsie prostaty, nebo-li odběr vzorku tkáně z prostaty. Po tomto výkonu se může přechodně stát, že pacient bude obtížněji močit, patří to k obvyklým komplikacím po biopsii prostaty. Proto se cévka ponechává cca 1-2 týdny ke zklidnění stavu, poté se odstraňuje a…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jarda9. 7. 2020

Dobrý den,chci se zeptat už par dní mam nateklou předkožku a tokový puchejř mokvající,chtěl bych se zeptat co by to mohlo být nebo jesi je nutno jít k lekaří,děkuji

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o zánětlivé onemocnění žaludu či předkožky, ale raději bych navštívil urologickou ambulanci k provedení klinického vyšetření. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Barča3. 7. 2020

Dobrý den, mám ledvinovou koliku předevčírem mě operovali dali mě sent druhý den propustili domů a dneska ráno jsem šla čůrat a sent jsem vyčůrala ,jela jsem hned na pohotovost zpátky a sent mě vypadl už úplně Pán doktor mě řekl že se to stává jestli nemám žádné bolesti tak že mě udělá ultrazvuk a budu moc domů.Ultrazvuk vyšel tak že kamínek se mě posunul na horu do ledviny ?‍♀️ ,pak mě.rekl že…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že kamínek (konkrement) nebyl odstraněn a je stále přítomen v ledvině, bylo by vhodné ho dořešit, aby se stejný problém s ledvinovou kolikou neopakoval. Bude nejspíše nutné stent zavést znovu a v druhé době provést tzv. flexibilní ureteroskopii, což je výkon, kdy se zavádí speciální ohebný přístroj do ledviny a zde se provádí laserové rozdrcení kamínku a jeho…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Dagmar27. 6. 2020

Dobrý den, již měsíc mám palčivé bolesti v močové trubici a jejím ústí. Nechodím často močit, piju cca 2 litry tekutiny denně, pálení cítím celý den. Na konci močení se pálení nezhoršuje. Byla jsem u obvodního lékaře. Dostala jsem cotrimoxazol. Byla provedena kultivace moči a na jejím základě po 3 dnech byl cotrimoxazol vyměněn za furolin. Antibiotika jsem dobrala, ale problémy s pálením trubice…

Dobrý den, s těmito obtížemi se setkáváme na urologické ambulanci poměrně často a skoro vždy je problém komplexní, tudíž na onemocnění má vliv vícero faktorů. Ve Vašem případě, pokud se infekce močových cest vrací často, je nutné provedení ultrazvukového vyšetření močového traktu, dále vyšetření (kalibrace - jde o to vyloučit zúženinu v této oblasti) močové trubice a v neposlední řadě provedení…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel28. 5. 2020

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat ...už nějakou dobu pozoruju že mám zvětšené jedno varle a občasně zabolí co by to mohlo bít a jaká jsou vyšetšení na to předem díky za odpověd

Dobrý den, jakékoliv zvětšení či bolestivost varlete musí být nutně vyšetřeno cestou urologické ambulance. Silně doporučuji navštívit urologickou ambulanci co nejdříve, může zde jít o nebezpečí z prodlení. Příčin může být několik - zánětlivé postižení varlete, varikokéla, cysty nadvarlete, ale v neposlední řadě i nádorové onemocnění, proto doporučuji vyšetření co nejdříve. V rutinní praxi si…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Iva20. 5. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda provádíte operace prostaty laserem. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, laserové operace prostaty zatím neprovádíme, do našeho spektra výkonů bychom ho však chtěli zařadit v tomto roce - bude se jednat o tzv. HoLEP (holmiová enukleace prostaty). Další laserové operace pomocí zeleného laseru (GreenLight laser) nebo thulium laseru neprovádíme. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Bohumila11. 5. 2020

Dobrý den, mám syna 11 let. V r.2009 operace Heminephrectomia poli cranialis renis duplicis sin, Oper.diag.: hydronephrosis et megaureter bilater. Ren duplex bilater. Afunctio segmenti cranialis renis duplicis sin, Ureterocele I.sin. Nevím, s ohledem na vrozené vady, je pro něj rizikový nástup do školy (25.5.) a případná nákaza COVID-19. Nebo zda jej mohu poslat bez starostí do školy (při…

Dobrý den, v tomto případě bych neviděl problém odeslat Vašeho syna do školy. Doporučuji však také telefonicky kontaktovat pracoviště, kde byl výkon proveden. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jarda25. 4. 2020

Dobrý den, je možné u vás v nemocnici podstoupit kontrolní test na pohlavní nemoci? Děkuji

Dobrý den, v akutních případech provádíme i testy na pohlavně přenosné choroby pokud na ně máme podezření. K preventivní kontrole bych spíše kontaktoval některou z dermato-venerologických ambulancí a informoval se o dostupnosti možného vyšetření. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Anonym25. 4. 2020

Dobrý den, 3.4.2020 jsem byla na translumbalni resekci tumoru levé ledviny. Měla bych na Vas dotaz, zda je normální, že mám cast leveho boku kolem jizvy necitelny a ztvrdly a mimo jiného jsem stále unavená. Děkuji za odpověď

Dobrý den, po těchto výkonech, jaký jste se podstoupila vy, je absence citlivosti v oblasti rány častá. Při preparaci tkání se mohou poškodit nervy, které zásobují oblast kůže. Nález se může částečně vylepšit po nějaké době po operaci. Zatvrdnutí v okolí rány je po 3 týdnech po výkonu normální jev, nález můžete zlepšit pravidelnou masírováním okolí jizvy. Pokud by únava přetrvávala i několik…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Romana18. 4. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli k vám můžu přijet se synem 2r. Predkozka mu jde přetáhnout jen do půlky. Dostali jsme mast od dr., ale víc už mi to nejde. Děkuji

Dobrý den, pokud to není vyloženě akutní s tvorbou hnisu pod předkožkou a zánětem, raději bych vyčkal s návštěvou lékaře vzhledem ke COVID situaci. Nález ve dvou letech je velmi častý a ve většině případů se dá předkožka po pravidelném rozcvičování (např. pod teplou vodou) plně přetáhnout. Pokud by jste se přece jenom rozhodli navštívit lékaře, tak doporučuji ambulanci dětské urologie. S…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Luken31. 3. 2020

Dobrý den, na penisu, přesněji na predkožce se mi objevily 2 černé asi milimetrové tečky. Pozoruji je už asi 3 den. Objevily se z ničeho nic a nejdou ani nějak vymacknout a seškrábnout. Chtěl bych se zeptat o co by mohlo jít? Mám celkem strach například z rakoviny... Děkuji za odpověď

Dobrý den, nejčastěji se může jednat o drobné krevní podkožní výrony, které by měly časem odeznít a vymizet. Může se také jednat o pigmentové změny. Nejspíše se však nebude jednat o nic vážného. Pokud by nález přetrvával či se zvětšoval v časovém horizontu několika týdnů, tak doporučuji kontrolu urologem po stabilizaci epidemiologické situace v ČR. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Anonym Praha24. 3. 2020

Dobrý den, predem se omlouvam, ze pisi jako anonym, ale je to pro me trochu “trapne” tema. Jiz nejaky cas mam zuzenou predkozku a cim dal tim vice se chystam navstivit lekare. Mam veliky strach jak z operace, tak hlavne z anestezie a dale z rekonvalescence, kdy me otazky smeruji na toto tema. Je prosim mozne vykonat obrizku v lokalni anestezii? A v cem je jiny zakrok od celkove? Na toto tema jsem…

Dobrý den, v dnešní době se již cikumcize (obřízka) v lokální anestezii neprovádí, při tomto výkonu je nutná elektrokoagulace při stavění krvácení, bez tohoto lze výkon jen s obtížemi provést. V celkové anestezii je to výkon na 20 minut. V době rekonvalescence je nutné udržovat ránu v čistotě a pravidelně okolí desinfikovat, takto nejlépe pomůžete při hojení. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Kristián24. 2. 2020

Dobrý den, je u mne indikována cirkumcize. Kdy byste prosám mohli u mne výko event. provést ? Termín v Praze mi dali 9 týnů (afekce svědí a nemohu udržovat hygienu předkožkového vaku). Proto spěchám ... děkuji K.

Dobrý den, termíny na tyto menší urologické operace dáváme za cca 4 týdny, situace se může měnit dle aktuálního tlaku pacientů na operační sál. Pokud byste měl zájem, objednejte se na tel. č. 14500 na urologickou ambulanci, kde provedeme vyšetření a dáme termín k operačnímu řešení. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Adam R.17. 2. 2020

Dobrý den, trápí mě problém, že po sexu když vyvrcholím a následně mám později zase erekci (popř další sex), penis mě tak tupě v celé délce bolí. A taky mě občas bolí nekolik hodin po ejakulaci varlata, ale ty většinou jen během masturbace. Děkuji za případnou odpověď

Dobrý den, opakování pohlavního styku po vyvrcholení v krátkém časovém úseku je pro topořivá tělesa penisu velmi vyčerpávající, proto se těmto tupým bolestem v oblasti penisu nesmíte divit. Doporučuji delší časové intervaly mezi pohlavními styky, všeho s mírou. Co se týče bolestí varlat, pokud by obtíže přetrvávaly několik týdnů až měsíců, doporučuji kontrolu urologem se subspecializací…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Karel Hynek macha5. 2. 2020

Dobrý den mám dotaz prodělal jsem dvě ledvinové koliky a už je to půl roku a od te doby my nechce stát a tvrdnout penis na jakou pomoc se mám obrátit děkuji za pomoc jemy 34 let

Dobrý den, tyto obtíže spolu nejspíše nesouvisí. Avšak k opakovaným ledvinným kolikám a erektilní dysfunkci doporučuji navštívit urologickou ambulanci k provedení dostupných vyšetření a naplánování dalšího postupu. Možnost se objednat i na naší urologickou ambulanci na tel. č. 14500. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jan3. 2. 2020

Dobrý den chtěl bych se zeptat už 2 týdny mám problém na žaludu vůbec nevím co to je červené tečky které nesvědí ani nepálí myslel sem ze to je plísen a tak sem si koupil Canesten 2mg mažu 14 dní a žádný efekt se nedostavil spíše těch pupínku mám více a tak bych se chtěl zeptat mám doma antibiotika Amoksiklav 1mg můžu to použít k léčbě?? Žiju delší dobu v zahraničí a tady je vše komplikované nebo…

Dobrý den, s největší pravděpodobností se nebude jednat o žádný závažný problém. Amoksiklav (Augmentin) bych v tuto chvíli neužíval. Ve Vašem případě bude stačit nejspíše lokální léčba. Doporučuji však navštívit ambulantního dermatologa či urologa. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petra18. 1. 2020

Dobrý den, jsem objednána na urologicke vyšetření (cevkovani moci) a chci se zeptat zda vadí menstruace popr jak se připravit. Děkuji ?

Dobrý den, nejspíše jdete na odběr kultivace moče, která se v některých případech odebírá cévkovaně. V tomto případě by menstruace tomuto neměla vadit. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Pepa21let31. 12. 2019

Může počít život ze spermatu na záchodovém prkénku? Dobrý den. Nedávno jsem šel na záchod, kde jsem musel masturbovat, protože jsem byl moc nadržený a nechtěl jsem, aby holky pod patnáct viděly erekci. Že mě někdo vzrušuje neznamená, že mu chci ubližovat. Pak tam jedna holka mírně pod patnáct (ve věku, když už je rozhodně schopna otěhotnět). Ještě před tím jsem na to myslel a prkénko jsem…

Dobrý den, spermie ve vnějším prostředí vcelku rychle ztrácejí svojí funkčnost a odumírají, takže pokud jste ejakulát z prkénka otřel, možnost oplodnění ženy v této situaci se rapidně blíží nule. Stoprocentně to však vyloučit nelze, ale jak říkám, počátek nového života v tomto případě je velmi nepravděpodobný. Doporučuji však tyto intimní chvíle ponechat na doma a do budoucna i pro svojí…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Liscak R.28. 12. 2019

Dobrý den, již několik let mám kožní výrůstek na šourku (na straně směrem ke stehnu, časté tření). Nebolí, barva je světlá, neměnná. Nyní jsem si všiml, že se výrůstek trochu rozšířil (je velký pár mm) a lehce bolí při dotyku. Žádná bulka pod ním není, je to jen vystouplá kůže. Pár podobných (spíše menších) výrůstků mám i jinde na těle (zejm. podpaží, třísla). Je nutné to nějak řešit, nebo jde…

Dobrý den, nejspíše se bude jednat o drobné fibromy (kožní výrůstky) na zevním genitálu, které jsou pouze estetickou záležitostí a nepředstavují žádný závažný zdravotní problém. Pokud byste si však nebyl jist, je možné se objednat na naší urologickou ambulanci ke konzultaci a vyšetření. Tel. č. na objednání je 14500. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petr25. 12. 2019

Dobrý den, občas mne trápí mírná bolest levého varlete. V takovou chvíli mám vždy pocit, jakoby bylo spíš těžší než na co jsem zvyklý.. Před dvěma dny zase, ta stejná bolest i včera a dnes večer je bolest o trochu větší.. jsem zvyklý chodit spíše ,, na ostro ".. doktor nejsem, ale z tohoto důvodu se domnívám, že bolesti byli a jsou způsobeny nachlazením. Avšak ve svých 35letech se raději ujišťuji…

Dobrý den, ve Vašem případě bych jistě doporučil urologickou konzultaci a vyšetření na naší ambulanci. Ze symptomů, které udáváte, jen těžko určit původ obtíží. Může se jednat o zánět, bolesti při varikokéle či jiné obtíže. V některých případech se u mužů ve vašem věku však nemusí najít příčina obtíží. Tel. č. na objednání je 14500. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš27. 11. 2019

Dobrý den, rád bych se vás zeptat na pár otázek ohledně léčby mykozy. Byla mykoza na žaludu na což pan doktor předepsal canesten crém Příznaky po 2 měsících zmizeli velmi brzo, ale v nedávné době na internetu psali, že je třeba léčba celková ( i když je pouze na žaludu), nikoliv pouze na žaludu. A že se při tom musí dodržovat dieta bez cukrů. Je tomu tak? Může s tím mít něco společného občasné…

Dobrý den, léčba mykozy zevního genitálu v drtivé většině nevyžaduje celkovou léčbu antimykotiky a postačí tedy pouze lokální léčba krémy či mastmi. Canesten krém je v tomto případě vhodný a není nutné dodržování jakékoliv speciální diety. Celková léčba antimykotiky se v urologii využívá zřídka. Loupání nohou a obočí, jak uvádíte, s lokální léčbou Canestenem nejspíše nesouvisí. Pokud by se…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Terka21. 11. 2019

Dobrý den, 12 let se léčím na urologii s retencemi moči (někdy se vymočím i spontánně, takže se ČIKuji 2-krát denně, mám rezidua). Ale přidal se před 3 lety hyperaktivní močový měchýř, brala jsem anticholinergika a Betmigu a bez efektu a byl mi doporučen botox. Jenomže jsem četla, že se dává u hyperaktivního detrusoru a já ho při UDN v roce 2008 měla hypoaktivní a v roce 2015 normoaktivní,…

Dobrý den, nejprve bych nechal proběhnout znovu kontrolní urodynamické vyšetření. Vzhledem k vašim obtížím, častým mikcím a urgencím, se nejspíše bude jednat o hyperaktivní močový měchýř. Pokud tedy nereagujete na farmakoterapii, doporučil bych Vám jistě aplikaci botoxu jako další možnost. Držím palce. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lena17. 11. 2019

Dobrý den chci se zeptat kdyz beru antibiotika zda mohu jit na magnetickou rezonanci ledvin

Dobrý den, s antibiotiky jistě můžete magnetickou rezonanci ledvin podstoupit. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
kunstat11. 11. 2019

Jaká jsou rizika při odstranění pravé ledviny, když mám v součastné sobě i zároven také parézu levé končetiny, která pžetrvává na LDK od letošního září a diagnoza cevního lékaře je falcifikace cév na operaci mám jít asi za deset dní..

Dobrý den, mezi možné komplikace při odstranění ledviny můžeme zařadit časné nebo pozdní krvácení - v oblasti rány, lůžka po odstranění ledviny nebo z ledvinných cév. Krvácení může či nemusí být důvodem krevního převodu (transfuze). Dále se může v oblasti rány projevit infekce, při které je nutné přeléčení antibiotiky. V menší míře se udává i poranění okolních orgánů, plicní embolie nebo…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš13. 10. 2019

Dobrý den. Asi přes rok se na penisu vyskytuje něco v podkoží. Lze to hmatat jako nějaký ''provázek'', je to opravdu malinko vidět na pohled (cca 0,8cm), ale jinak pouze pohmatem. Vypadá to, že to nejspíše vychází ze žíly, ale asi to s ní nemá nic společného. O co by se prosím mohlo jednat? Nijak se to nezvětšuje, je to furt stejné, nebolí, nevadí. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejspíše se nebude jednat o nic závažného. Otázka je přesně v jaké lokalizaci se nález vyskytuje, pokud se nález vyskytuje na přední části penisu, může se jednat o žilní spojky, které se operačně neřeší. Další možností je varikokéla, což je však nález žilní pletení v oblasti semenného provazce většinou vlevo. Pokud byste měl jakékoliv pochybnosti či obavy, neváhejte se objednat na…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Eva3. 10. 2019

Dobrý den, provádíte bezskalpelovou vasektomii? Za odpověď děkuji.

Dobrý den, tento výkon na našem pracovišti také provádíme. Název "bezskalpelová" je mírně zavádějící, jelikož se na šourku musí provést dvě malá naříznutí cca 10mm, přes které se musí vypreparovat chámovody, které se následně přeruší. Tento výkon není hrazen z veřejného zdravotního pojištění a je prováděn v krátké celkové anestezii za jednodenní hospitalizace. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Mirek10. 9. 2019

Přeji dobrý den.Již poměrně dlouho uvažuji o obřízce.Není k tomu žádný zdravotní důvod.Bylo by to víceméně z hygienických důvodů.Ač o svou hygienu dbám až nadmíru,občas mne obtěžuje zápach,který vzniká za předkožkou.O zákroku bych uvažoval během zimních měsíců.Rád bych se zeptal,zda je to možné a zda tento zákrok provádíte a jak probíhá a případně i na jeho cenu,jelikož k němu nejsou zdravotní…

Dobrý den, tato možnost je zde také. Objednejte se však na naší urologickou ambulanci na tel. čísle 14500, kde vše dopodrobna zkonzultujeme. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika O.9. 9. 2019

DD, je možné se k vám objednat na vyjmutí ledvin. kamene, mám od 14.8. zavedeny stent, který špatně snasim,od hospitalizace mám již druhá ATB + jedny těsně před hospital.,celkove mi je hodně špatně a mám již i antidepresiva, měla jsem alerg. reakce na léky, vysoké horečky, 14 dni po operaci jsem močály krev, nyní opět klebs. pneum., termín druhé operace mi již posunuli z 13.11 na 30.9., ale dle…

Dobrý den, na odstranění ledvinového kamene je samozřejmě možné se k nám objednat. Je však nutná návštěva naší urologické ambulance, kam se můžete objednat na tel. čísle 14500. Pokud byste o návštěvě uvažovala, poprosím Vás o veškerou urologickou dokumentaci z minulého pracoviště. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří3. 9. 2019

Dobrý den mám dotaz, když mám penis v klidu je malý a zcvrklej Aš se stydím i před manželkou ale někdy se stane že je normální,četl jsem že to souvisí s prokrvením penisu já beru sildenafil na erekci ale chtěl bych ještě něco co by projevovalo každý den abych se nemusel stydět je něco takového dekuji

Dobrý den, erektilní dysfunkce je v dnešní době častý problém, s kterým se na urologické ambulanci denně setkáváme. Prokrvení penisu opravdu s jeho velikostí souvisí, je na tom založená celá léčba erektilní dysfunkce. Každodenní užívání sildenafilu nebo jeho ekvivalentů však nedoporučuji z důvodu možnosti nežádoucích účínků. Bohužel západní medicína zatím nezná univerzální lék na každodenní…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
M31. 8. 2019

Dobrý den nachazi se u vás spermiogram diky

Dobrý den, v naší nemocnici neprovádíme vyšetření spermiogramu. Toto vyšetření se nejčastěji provádí v IVF centrech. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Ondřej31. 8. 2019

Dobry den, poslednich 7 dni me souvisle citelne obcasnou vystrelujici bolesti poboliva na levem varleti, po prohmatani jsem nenarazil na nic neobvykleho. Zadne zvlastni utvari na varletech, ci zmeny ve velikosti varlat. Myslim, ze me boli zila napojena na varle .. Ac nerad, tak je asi vhodne se nechat vysetrit screeningovou metodou. Je mozne navstevu Vasi ambulance nejak urychlit, nebo se musim i…

Dobrý den, dle příznaků, které uvádíte se může jednat o varikokélu. Doporučuji objednání na naší urologickou ambulanci, kde provedeme příslušná vyšetření. Objednat se můžete na tel. č. 14500. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka18. 8. 2019

Dobrý den , poslední půl rok mám problém při sexu s partnerkou že se mi penis nestopoří . Jsou nějaké léky nebo je lepší nějaké vyšetření a někam se objednat ? Děkuji

Dobrý den, léky na poruchu erekce samozřejmě existují, ale nejprve bych raději provedl pohovor a dovyšetření cestou urologické ambulance - možno se objednat na tel. č. 14 500. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Petra17. 8. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám neustále krev v moči, poslední výsledky moče,krev na 1, erytrocyty 20 a hlenová vlákna 711,co znamenají ty hlenová vlákna? Děkuji

Dobrý den, hlenová vlákna v moči mohou být fyziologicky přítomná nebo nejčastěji při zánětlivém onemocnění. Vzhledem i k dalším ukazatelům (ve Vašem případě krev moči) se může jednat o zánětlivé onemocnění, doporučuji odebrat moč na kultivaci cestou praktického lékaře a zaléčení antibiotickou terapií, pokud bude nález pozitivní. Pokud by se nález opakoval, doporučuji objednání na urologickou…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří8. 8. 2019

Dobrý den, Je mi skoro 17 let a mám problém se slepenou a pravděpodobně i úzkou předkožkou. V klidném stavu jde předkožka přetáhnout dokud nezasáhne slepená předkožka. Když je ale můj penis ztopořený někde předkožka přetáhnout už skoro vůbec. Chci se zeptat jestli je tu nějaká jiná možnost se toho zbavit než operací. Děkuji

Dobrý den, nález, který popisujete již bude pravděpodobně k operačnímu řešení. Pro zúženou předkožku jiné řešení bohužel není. Doporučuji navštívit naší urologickou ambulanci po objednání přes recepci či na tel. čísle 14500. Zde poté probereme podrobnosti a provedeme základní vyšetření. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka30. 7. 2019

Dobry den, jsem rok po cisarskem rezu a 2 roky jsem vubec nesportovala. Posledni mesic jsem zacala delat rychlochuzi a kdyz prijdu domu a jdu se vycurat, tak je v zachode s moci i krev, nevim, jestli krvacim v te chvili z pochvy nebo jestli curam krev v moci, nepoznam to, ale do 2 hodin to odezni a pak me cca 2 dny boli podbrisek. Je mozne ze po fyzicke zatezi mohu mit cca 2 hodiny viditelne krev…

Dobrý den, každý nález krve v moči by se měl řádně vyšetřit. U mladých žen jde nejčastěji o zánět močových cest, který by se měl přeléčit. Proto neváhejte a objednejte se k vyšetření na naší urologickou ambulanci, kde vyšetříme moč, provedeme ultrazvukové vyšetření a další vyšetření pokud budou potřeba. Pokud váš stav bude akutní, tak doporučuji navštívit ambulanci ihned. S pozdravem MUDr.…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
T.Seeman25. 6. 2019

Potřeboval bych objednat pro strýce (73let, Beroun) operaci prostaty. Máme již vyšetření z urologie z Berouna (14.6.), také i laboratorní vyšetření z 18.6. Děkuji za info a pokyny. S pozdravem T.Seeman

Dobrý den, objednání k operaci prostaty takto přes internetovou poradnu neprovádíme, je nutné se objednat na naší urologickou ambulanci v Hořovicích či na urologickou ambulanci Beroun (Dr. Štrbavý), kde dáme Vašemu strýci termín operace a další potřebné předoperační dokumenty. Objednání je možné provést na tel. čísle 14 500 či osobně. S pozdravem Vavřík.

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Jana23. 6. 2019

Dobrý den, v devátém měsíci těhotenství, gynekolog zjistil, ze můj chlapeček má na ultrazvuku zvětšený močový měchýř (4,3 cm). Na to mi vyvolal porod s tim, že hrozí, ze se možná chlapečkovi vrací moč do těla. Po porodu chlapeček močil normálně. Nyní mu je 6 měsíců a absolvovali jsme dva ultrazvuku na kterém nic abnormálniho nebylo. Tím to bych se chtěla zeptat zda-li bysme neměli raději…

Dobrý den, rozepjatý či zvětšený močový měchýř v prenatální diagnostice může značit několikero onemocnění. Mezi organické patří nejčastěji chlopně zadní močové trubice, zúžení zevního ústí močové trubice či předkožkového vaku nebo jiné dysfunkce dolních močových cest atd. V těchto případech je nutné se vyvarovat zpětnému toku moče do močovodu a ledvin (tzv. vesikoureterální reflux) a řešení…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Lukáš19. 6. 2019

Dobrý den ,chtěl jsem se zeptat ..včera mě začalo z ničeho nic dost bolet při močení ...bolest je vcelku nepříjemná hlavně ke konci potřeby a vystreluje mi až od pupíku směrem dolu.. Myslíte ,ze jde jen o zánět močových cest ? Mám obavy z nejake pohlavní nemoci . Díky za odpověď .

Dobrý den, v tomto případě bych nejprve začal vyšetřením moče chemicky a sedimentu + kultivační vyšetření moče cestou svého praktického lékaře a přeléčení dle citlivosti při potvrzení zánětlivého onemocnění močových cest. Pokud by kultivace moče byla negativní, ale pozitivní nález v chemickém vyšetření moči a sedimentu, doplnil bych raději stěry z močové trubice k vyloučení pohlavně přenosné…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
B29. 5. 2019

Dobrý den, provádíte mikrochirurgickou operaci varikokély? Kolik stojí a jaké máte přibližné objednací lhůty? Děkuji.

Dobrý den, standardně provádíme operaci prováděnou subinguinálně, ale je zde i možnost mikrochirurgického přístupu. Výkon je hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Čekací lhůty na našem oddělení jsou momentálně cca 1 měsíc. Pokud byste chtěl konzultaci, je možné se objednat na urologickou ambulanci cestou recepce nebo na tel. čísle 14 500. S pozdravem Vavřík

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana22. 5. 2019

Dobrý den, přítel má před operací prostaty - TVPE. Při předoperačním vyšetření se dotazoval praktického lékaře, zda je potřeba vysadit lék godasal a bylo mu řečeno, že ne. Opravdu není třeba lék na ředění krve před operací vysadit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, před operačním řešením pro nezhoubné zvětšení prostaty (konkrétně TVPE - transvezikální prostatektomie) je nutné vysazení antiagregační léčby (Godasal) týden před výkonem. Pokud je nutné mít z interního hlediska dlouhodobě nasazenou antiagregační léčbu, převádí se pacienti před výkonem na nízkomolekulární heparin dle doporučení interního nebo praktického lékaře či kardiologa. S…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz
Julie15. 5. 2019

Dobrý den, přítel byl dnes na urologii kvůli bolestem varlete a řekli mu, že má varikokélu. Dočetla jsem se, že to může vést k neplodnosti a že je to nejčastější příčina neplodnosti u mužů. Přítele to každý den trochu bolí, ale doktor mu řekl, že "je jedno, jestli půjde na operaci teď nebo po létě". Já mám ale strach, že to bude mít negativní vliv na jeho plodnost. Je mu 19 let. Mám mít obavy a…

Dobrý den, máte pravdu, až u 35-40% mužů s primární neplodností se prokáže varikokéla. Jistě to není akutní problém, který se musí řešit ihned. Indikačních kritérií k operačnímu řešení varikokély je více, proto je nutno pečlivá konzultace s urologem, který buď operaci doporučí nebo nikoliv. V tomto případě bych doporučil objednání ke konzultaci na naší urologické ambulanci cestou recepce na tel.…

MUDr. Tomáš Vavřík
35
Zobrazit celý dotaz