Dominika14. 10. 2021

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je ve vaší porodnici možný porod v jiných polohách než na zádech na lůžku a to například v poloze na čtyřech, nebo v sedě na porodní židličce, nebo jakékoliv jiné poloze, která bude rodící ženě příjemná a přirozená. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v naší porodnici vycházíme rodičkám maximálně vstříc. Během první doby porodní je možné se pohybovat po porodním pokoji, v druhé střídat polohy. Na základě našich zkušeností, samotný porod probíhá převážně na porodním lůžku/ zvláště u prvorodiček/, které je polohovatelné, lze upravit, aby se rodička cítila co nejlépe. Je to tak pro bezpečí matky a dítěte, umožňuje kontrolu porodu…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Markéta6. 10. 2021

Dobrý den, jsem 3 týdny po císařském řezu a jizva mě stále hodně bolí a bolí mě to i v místě kde jizva není. Mohu se zeptat, zda je to normální a nebo se mám raději objednat na kontrolu? Jizva nehnisá je jen červená. Děkuji

Dobrý den, pokud máte obtíže s jizvou po císařském řezu, určitě by bylo dobré navštívit lékaře. Tři týdny po této operaci by bolest měla být již minimální. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Adriana4. 10. 2021

Krásný den, za měsíc mám termín porodu, proto mě zajímá, zda můj doprovod (otec dítěte) bude po porodu poslán hned domu s tím, že se na mě a miminko může přijít podívat zase mezi 14:00 - 16:00 nebo jsou pro otce dítěte nějaké výjimky ? :) Děkuji za odpověď.

Dobrý den, otec dítěte s vámi může být po porodu na porodním pokoji do doby odchodu na šestinedělí, kam vás doprovodí. Poté oddělení opustí a navštěvuje vás v návštěvních hodinách za daných aktuálních epidemiologických opatření. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Alena Belohlavkova4. 10. 2021

Dobrý den, chci se optat zda vše porodnice vydává placentu k možnému zpracování. Jsem v 26.tt, chtěla bych u Vás rodin a pokud možno nechat si zpracovat placentu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, porodnice vydává rodičům či rodičce placentu s protokolem , platí se 100 Kč za přepravní kontejner, v kterém si je nutno placentu odnést ihned po opuštění porodního sálu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kamila25. 9. 2021

Dobrý den. Jsem v 7. týdnu těhotenství, ale už měsíc ležím se silným kašlem, v krvi chlamidie pneumoniae a mykoplazmata. Dostala jsem foukačky a antibiotika, ale kašel stále trvá, hlavně v noci, kdy se dávím a od kašle zvracím. Z kašle už mám i lehkou inkontinenci. Dnes jsem po utření na toaletním papíru našla trochu krve a drobné sraženinky. Jedná se o potrat z kašle? Moje doktorka má…

Dobrý den, o potrat se jednat nemusí, doporučuji rozhodně navštívit gynekologa/vašeho jistě některý z kolegů lékařů zastupuje/ zvlášť s vaší anamnézou. Možné se nechat vyšetřit v ambulanci v nemocnici. Pokud by se vám kašel nelepšil, vhodná kontrola u praktického lékaře či internisty. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Veronika24. 9. 2021

Dobry den, jsem v 6+3 tt, vse je v tuto chvili bez problemu, pouze mirne bolesti v podbrisku a nevolnosti, ktere jsou pry bezne. Lekar mi predepsal Duphaston, protoze jsem pred 5ti mesici prodelala zamlkle tehotenstvi (nasledne vypuzeno Mispregnolem bez komplikaci). Nejsem si teda jista nutnosti uzivani pripravku (zamlkle tehotenstvi bylo jedenkrat) a chtela bych pozadat o dalsi odborny nazor.…

Dobrý den, pokud vám váš gynekolog předepsal Duphaston, jistě ví proč, doporučuji tento užívat. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Marcela23. 9. 2021

Dobrý den, 10.7.2021 jsem byla po druhé očkovaná proti coronaviru, nyní jsem v 4tydnu těhotenství.. může mít očkování nějaký vliv na miminko/průběh těhotenství apod? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v době druhé dávky jste jeste nebyla těhotná, takže dle dostupných informací by neměl být problém vlivem vakcinace proti covid 19. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

Eliška Koutková22. 9. 2021

Dobrý den 13.9.a 14.9.mi vyšel slabě pozitivní těhotensky test a s 8denim spoždenim mi přišla menstruace která trvala 3dny(normálně trvá 5)ale jelikož mi není furt úplně dobře od žaludku a často mě boli podbřišek přes den tak jsem udělala znovu těhotenský test a opět je tak slabá čárka která ani o kousek nezesílila chtěla bych se zeptat jestli je možné abych byla těhotná i když čárka nesílí nebo…

Dobrý den, je možné, že máte testy, které ukazují falešnou pozitivitu. Bylo by vhodné si dojí ke svému gynekologu, který by vám dal žádanku na hladinu hCG v krvi. Hodnota hCG v krvi jednoznačně vyloučí či potvrdí graviditu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Gabriela22. 9. 2021

Dobrý den, pokud chci rodit v hořovické porodnici, je prý možné docházet do gynekologické poradny v berounské nemocnici. Děkuji za potvrzení

Dobrý den. Ano, je možné docházet do gynekologické ambulance v nemocnici v Berouně či alespoň tam absolvovat jednu návštěvu zhruba měsíc před termínem porodu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

Ilona Vlachová16. 9. 2021

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Chci se nechat očkovat proti COVID - 19, ale na konci 30. týdne těhotenství se nechám ještě očkovat troj vakcínou DTaP. Po jaké době se mohu nechat naočkovat vakcínou COVID-19? Má gynekoložka mi nedokázala poradit. Děkuji za odpověď

Dobrý den, odstup mezi očkováními by dle doporučení by měl 2 týdny. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

Lenka14. 9. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat před 5 týdny jsme byla na zamlklem potratu v 6+2 týdnu těhotenství ..teď už jsem v pořádku a přemýšlím že půjdu na očkování na covid myslíte že to nevadí když plánujeme tak za 2-3 měsíce další miminko?

Dobrý den, očkování můžete podstoupit. Po druhé aplikaci vakcíny není třeba žádného časového odstupu při snaze o koncepci. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

Veronika9. 9. 2021

Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o radu, jsem 38+3tt. Manžel cca před 14.dny prodělal pásový opar, který jsme naštěstí odhalili brzy. Dostal léky Zovirax, puchýřky má vysušené a pomalu flíček mizí. Já jsem bez problému. Chtěla jsem se zeptat jestli manžel muže být i nadále infekční vůči nenarozenému dítěti vlivem sexu a jestli to muže miminko ohrozit.

Dobrý den, vzhledem k léčbě a vyhojení výsevu pásového oparu a časovému odstupu, nemělo by být po narození dítě ohrožené. Nepíšete, kde na těle měl manžel výsev pásového oparu. Příliš nerozumím otázce, zda je manžel infekční vlivem sexu ???? Pokud měl manžel opar na genitáliích, předpokládám, že byl svým lékařem poučen o nevhodnosti pohlavního styku, a to zvláště s těhotnou ženou, kterou by mohl…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Martina9. 9. 2021

Dobrý den momentálně lezim v nemocnici s potvrzenou preeklampsii chtěla jsem se zeptat je možné se nechat převést k vám do Hořovic z důvodu bydliště případně od kolikateho týdne ? Jsem teď 29+5 děkuji za odpověď

Dobrý den, samozřejmě, že můžete být hospitalizovaná v Hořovicích, musíte být dle nynějšího ošetřujícího lékaře být převozu schopná. Od 30. dokončeného týdne je možné vést porod na našem pracovišti, vzhledem ke kvalitní péči našeho neonatologického oddělení. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucie7. 9. 2021

Dobrý den, jsem v 5 tt a mám nízko uložený plod. Zajímá mě proč se to děje.

Dobrý den, v 5. týdnu těhotenství se ještě nemluví o plodu, ale o zárodku, spíše se však vzhledem k ranému stáří gravidity jedná spíše o nízko uložené plodové vejce. Proč se tomu u vás tak děje nejsem schopná vám odpovědět, není ani možné v tomto týdnu říci, zda se jedná o problém či nikoliv. Doufám, že bude průběh těhotenství normální. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Blanka7. 9. 2021

Dobrý, před 3mesici jsem v 7 týdnu samovolně potratila, mám však stále nalita citlivá prsa, 2x mensec normál minulý měsíc 14dni zpoždění a prsa stále větší... Je to v pořádku

Dobrý den, pokud vás bolí prsy a máte je nalité a citlivé, doporučuji navštívit vašeho gynekologa, který by vám doporučil léčbu. Nemyslím, že by toto byl velký problém, ale jistě vás to obtěžuje. Pokud by léčba byla bez efektu, je možné provést v mamocentru sono prsů. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Martin Novák2. 9. 2021

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na otázku ohledně kašle v těhotenství. Přítelkyně je asi v 16. týdnu těhotenství a již asi pátým dnem má silné záchvaty kašle. Myslím, že využívá všechny dostupné prostředky ke zlepšení, a již vykašlává z průdušek zahlenění. Záchvaty jsou ale silné, skončí až když přechází téměř do zvracení. Mám ale pocit, že přítelkyni více škodí stres z obavy o miminko. Proto…

Dobrý den, nejdůležitější určitě je ve vašem případě řešit kašel jako takový, vyloučit infekci dýchacích cest. Myslím, že samotným záchvatem kašle , není plod v tomto týdnu výrazně ohrožen, ale mohl by být ohrožen stavem, který kašel způsobuje. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Veronika1. 9. 2021

Dobrý den, ráda bych si nechala provést jako samoplátce komplexnější odběry plodnosti - co je zapotřebí na žádance zaškrtnout mimo těchto uvedených, aby spolu hodnoty dávaly smysl (z jiného souboru vyšetření, jako např. protilátky apod.? Nebo stačí takto jednotlivě? Ovarium Ig Zona pellucida Ig Spermie Ig Steroidní buňky (STC) Laminin-2 Děkuji a přeji pěkný den

Dobrý den, bohužel nevím, jakou konkrétní žádanku máte na mysli. Zaškrtání dalších vyšetření by mělo být po poradě s lékařem, i přestože si je chcete hradit sama. Nejlépe se poradit s vaším gynekologem, který je pravděpodobně informován o vás a o důvodu vašeho přání dalších testů. Různé laboratoře mají různý rozsah vyšetřovaných parametrů a také různé žádanky. Opravdu vhodné konzultovat s vaším…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucie1. 9. 2021

Dobrý den, chtěla se optat než budu plašit. Jsem ve 28tt a už jsem byla dvakrát léčena s mykózou. Teď se mi ale oproti předešlým příznakům změnila barva výtoku na žlutou se zelenými hrudky. Jsou opravdu ve velkém množství. Do toho jsem začala mít tlak v podbříšku a bolest zad v oblasti beder (netuším zda to s tím souvisí). Kontrolu mám za 6 dnů. Mám vyčkat na kontrolu nebo jet do nemocnice ? …

Dobrý den, pokud máte obtíže jako bolesti břicha a tlak v bedrech, výtok neobvyklé barvy, vhodné je navštívit vašeho registrujícího gynekologa, resp. zastupujícího lékaře. Léky na vysoký tlak by tyto obtíže neměly způsobovat. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Vera31. 8. 2021

Dobrý den, dostala jsem druhou dávku Pfizer a par dni nato zjistila, ze jsem těhotná. Jak velké riziko je to pro plod? Mam strach z vývojových vad. Dekuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste byla očkována v dubnu a těhotenství jste zjistila za pár dní, tzn. maximálně začátkem května, předpokládám, že již máte za sebou prvotrimestrální screening a ultrazvuk v 21. týdnu a víte jak tato vyšetření dopadla a já věřím, že je vše v pořádku. Očkování by nemělo způsobovat vývojové vady. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Magda27. 8. 2021

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Jsem na začátku těhotenství konkrétně 5 týden, dnes jsem byla u gynekologa na krvi a ptala jsem se zda není problém,když za týden odjíždíme do Chorvatska autem na 10 dní (bohužel už máme zaplaceno). Pan doktor mi dovolenou nedoporučoval kvůli případnému mimoděložnímu t., opravdu je to tak nebezpečné a musím to zrušit? Znamená to že bych byla pryč…

Dobrý den, cesta do Chorvatska opravdu v začátku těhotenství není zcela vhodná. Doporučuji těsně před odjezdem absolvovat ultrazvukové vyšetření, které potvrdí, že těhotenství je správně uložené v děloze. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Martina26. 8. 2021

Chtěla bych u vás rodit co vše je potřeba aby jste mě přijali. Budu se těšit na vaši odpověď. Přeji hezký den

Dobrý den, jsme velmi rádi, že jste si vybrala naší porodnici k porodu vašeho miminka. Registrace v naší porodnici není nutná. Je vhodná jedna návštěva naší ambulance zhruba 4-5 týdnů před termínem porodu. Nutné se objednat na recepci na čísle 14 500. Naše porodnice také pořádá besedy pro těhotné, bývají 1. a 3. pondělí v měsíci odpoledne. Je nutné se taktéž objednat na 14500. S pozdravem MUDr.…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana26. 8. 2021

Dobry den. Končím sestinedeli a v prsu se mi udelala po kojení zatvrdlina, která je už 3 tyden a i když dělám vše možné masáže, rozmasirovani nic nefunguje. Bohužel už nekojim najednou nebylo co, asi se tam nějaké mleko nahromadilo. Snažila jsem se odstrikat, ale už jen par kapek. Můžete poradit co s tím? Nejaka antibiotika nebo něco jiného? Děkuji

Dobrý den, rozhodně bych doporučovala návštěvu vašeho gynekologa a myslím, že by bylo vhodné ultrazvukové vyšetření prsu. Antibiotika , pokud nemáte známky zánětu /horečka, bolest prsu/ by byla zbytečná. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Aneta25. 8. 2021

Dobrý den , Chtela bych se zeptat absolvovala jsem 3.screening v příbramské nemocnici ve 30+6 ….. a tam mi bylo zdeleno ze malý je drobnější a ze máme oligohydromion AFI 7 ,co mě ale zarazilo ze nebyli zkontrolováno ledviny , zkontrolovali pouze močový měchýř , který byl naplněn a řekli ať přijdu za 3 týdny na kontrolu biometrie a plodové vody ale zarazilo mě ze mi nebyli udělané průtoky . Chtela…

Dobrý den, i když nejste registrovaná v naší ambulanci, není problém zkontrolovat miminko v 30.-32. týdnu. Je nutné se objednat na l. 14500, přinést si doporučení od vašeho registrujícího gynekologa. Pokud nebudete mít doporučení, je nutné si vyšetření uhradit sama. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Aneta21. 8. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s proplacenim screeningu ve 2. a 3. trimestru? Na internetu jsem našla, že by měl být hrazen pojišťovnou, avšak v nemocnici ho po mně chtějí zaplatit. Děkuji.

Dobrý den, v naši nemocnici se provádí kombinovaný screening v 1.trimestru. Screening ve 2. resp 3. trimestru máte zřejmě na mysli ultrazvukový. Naše ambulance nepatří mezi screeningová centra, výše jmenována vyšetření provádíme u těhotných registrovaných v našich ambulancích bezplatně. Těhotným, které jsou registrované u gynekologů jiných ambulancí , doporučujeme využít centra prenatální…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anna17. 8. 2021

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné mít po celou dobu těhotenství negativní test z moči? Je pravda, že v pozdějším stádiu už nemusí test z moči pozitivitu prokázat?

Dobrý den, těhotenský test z moči je pozitivní po celé těhotenství a ještě několik dní po porodu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Luci13. 8. 2021

Dobrý den, mám dvě děti.. U prvního už si bohužel nepamatuju, ale u druhého byla podána po porodu injekce imunoglobinu.. Byla sem po třetí těhotná a na interupci v ukončeném 6 tt. A žádná injekce mi podána už nebyla po zákroku. Je to problém pokud bych byla ještě někdy těhotná? Děkuji.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že těhotenství bylo ukončeno již v 6. týdnu, neměla by být skutečnost, že nebyl imunoglobulin podán být problémem.S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Iveta12. 8. 2021

Dobrý den, ve 2. měsíci těhotenství jsem prodělala covid, nyní jsem ve 26. týdnu. A nevim jestli je bezpečné se očkovat. Nebo mi stačí protilátky? Děkuji

Dobrý den, očkování proti Covid 19 je v těhotenství možné a dle údajů v literatuře je i bezpečné, nejvhodnější v 2. a 3. trimestru. Očkování je doporučováno i těm, kdo covid prodělali. Těhotné nejsou k této infekci náchylnější, ale mívají těžší průběh, zvláště v 3. trimestru. Doporučuje se hlavně u těch těhotných, u kterých je vyšší riziko nákazy . Rozhodnutí je samozřejmě na těhotné samotné. S…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Sonko6. 8. 2021

Dobrý den, je prosím vhodné nechat se očkovat proti covid před plánovaným těhotenstvím? Porod prvniho ditete byl předčasný v 34tt a trpěla jsem zároveň těhotenskou cukrovkou. Dekuji.

Dobrý večer, očkovat se proti covidu19 před plánovaným těhotenstvím je určitě vhodné. Těhotné ženy nejsou vystaveny vyššímu riziku nákazy, ale průběh onemocnění bývá závažnější, zvláště v posledním trimestru gravidity. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Hana2. 8. 2021

Dobry den, chci se zeptat, zda u vas momentalne probihaji predporodni kurzy? Pokud ano, jak se mohu prihlasit? Dekuji moc Hanka

Dobrý den, ano předporodní kurzy již probíhají za daných epidemiologických opatření. Přihlásit se můžete na naši recepci na čísle 14500. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Cacora2. 8. 2021

Dobrý den, jsem ve 20tt. Jela jsem na pohotovost kvůli žlutozelenému výtoku a lehkou bolestí při sexu. Dle steru mi zjistili bakterií enterokok. Dostala jsem léky a poté probiotika na zavádění. Nyní beru probiotika a ráno jsem měla zase žlutozeleny výtok. Nic mě nepálí, nesvedi. Může ta bakterie způsobit zelený výtok? Je to pro miminko nebezpečný?

Dobrý den, nepíšete jaké hraniční hodnoty. Předpokládám, že se myslí výška endometria, tedy děložní sliznice, která by ve Vašem věku měla být nízká. Velikost myomu se nezdá nijak zásadní, nevím ale jaké máte obtíže. Pokud je vyšší sliznice a krvácíte, pak Vás pravděpodobně čeká kyretáž, myom, který dělá obtíže, se řeší většinou operačně odstraněním dělohy. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Laďka Srpová30. 7. 2021

Dobrý den, jsem v 32tt, je to mé 2. těhotenství. Mám pupeční kýlu, kromě rána viditelnou po celý den, cca 2x2 cm (velikostí si nejsem jistá, zároveň už mi vylézá pupík), na chirurgii jsem nebyla, pouze jsme se bavili s gynekologem, že tam je, kontroloval pohmatem, že se tak občas při těhotenství stane. V prvním jsem neměla nebo jsem nezaregistrovala. Myslím, se mi cca dva měsíce nijak zvlášť…

Dobrý den, pupeční kýla se v těhotenství neřeší, vzhledem k tomu, že se nepředpokládá, že by mohlo dojít k uskřinutí např. střeva, mezi stěnou břišní a orgány dutiny břišní je těhotná děloha. Tejpy křížem při tlačení absolutně nevadí a opět vzhledem, k těhotné děloze při tlačení by nemělo dojít ke zhoršení resp. zvětšení pupeční kýly. Řešení je vhodné ev. s odstupem po porodu. S pozdravem MUDr. V…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anna28. 7. 2021

Dobrý den, jsem 5+3tt, příští týden mám jít na druhou dávku očkování Covid-19, můžu jít normalně na očkování nebo bych to měla raději odložit? Koncem srpna jedeme do Chorvatska. děkuji

Dobrý den, očkování na Covid u těhotných se doporučuje mimo I. trimestr, ale pokud již běží, není vhodné přerušovat, tudíž doporučuje se 2. dávku aplikovat dle plánu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Týna27. 7. 2021

Dobrý den ,je to blbá otázka, ale když jsme měli pohlavní styk můj přítel cítil na začatku pohyby děťátka je to možné ? Jsem 29tt děkuji :)

Dobrý den, pokud váš přítel pohyby plodu cítil, bude to tak. Plod se samozřejmě hýbe, a v tomto týdnu již velmi výrazně. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana24. 7. 2021

Dobrý den, 26.6. jsem byla naočkovaná první dávkou Pfizer. 20.7. jsem zjistila, že jsem těhotná(-po roce snažení). Mám druhou dávku zrušit a přesunout až po porodu? Digitalní tt mi ukázal + 2-3týdny. Kdy se objednat ke gynekologovi na první ultrazvuk aby těhotenství potvrdil. Děkuji

Dobrý den, pokud nemáte žádné obtíže, na ultrazvukové potvrzení gravidity je vhodné jíti zhruba 2-3 týdny po vynechání menstruace. Druhou dávku se nedoporučuje odkládat i vzhledem k začátku těhotenství. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Petra21. 7. 2021

Dobry den, mam 2 deti a 1 potrat, nyni jsem potratila v 9 tydnu samovolne po druhe v zahranici na dovolene, mam krevni skupinu 0 neg. Jak moc je nutna injekce na protilatky? Děkuji za odpoved

Dobrý den, po potratu v 9. týdnu, pokud se do té doby jednalo o prosperující, vitální graviditu, by rozhodně bylo vhodné do 72 hodin od potratu aplikovat příslušnou dávku anti D. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Iveta R21. 7. 2021

Dobry den, jsem ve 22tt tehotenstvi a vcera jsem byla na prohlidce. Doktor rekl, ze je vse v poradku a ze mam velmi dlouhy cipek a to 6,4cm. Cetla jsem, ze prumer byva tak 4cm. Muze tento dlouhy cipek neco znacit? Dekuji

Dobrý den, délka děložního čípku 64 mm v 22.týdnu gravidity nenaznačuje žádný problém. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Martina19. 7. 2021

Dobrý den, Mohu v ranném těhotenství na extrakci zubů? nevadí lokální anestezii?

Dobrý den, pokud je extrakce zubu nutná a je třeba provést během I. trimestru gravidity, je jistě možná včetně lokální anestezie. Pokud není tento zákrok akutní , je vhodné samozřejmě datovat po I. trimestru. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kristýna18. 7. 2021

Dobrý den, máte u Vás fyzio cvičení pro těhotné? Nikde nemůžu dohledat. Děkuji.

Dobrý den, cvičení těhotných u nás neprobíhá, i vzhledem k dlouhodobým nepříznivým epidemiologickým podmínkám. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kounovská Andrea13. 7. 2021

Dobrý den, chtěla bych se informovat, jak je to teď s doprovodem k porodu a s rodičkama. Potřebují nějaké potvrzení o testování co se týče covidového stavu? Nebo čestné prohlášení, čí test? Jak je to potom s návštěvama na šestinedělí? Jsou nějak omezené?

Dobrý večer, všechny rodičky přijaté k porodu projdou testováním. Provádí se antigenni test. Doprovod k porodu, resp. otec využije možnosti zhotovení testu v naší nemocnici, jehož výsledek je potřeba dále k návštěvě na šestinedělí. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Michaela11. 7. 2021

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda u vás v porodnici je na každém porodním boxu vana a v tom případě možnost jejího využití v I.době porodní nebo jestli je pouze na některých boxech? Dále bych se chtěla zeptat, jak je to nyní při příjmu rodičky ohledně Covidu, stále se testují před příjmem? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vana , která se využívá během 1. doby porodní je jen na jednom porodním boxu z dostupných čtyřech. Rodičky při příjmu se stále testují antigenním testem na Covid. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Dája10. 7. 2021

Dobrý den jsem ve 37 TT tak 3 týdny když si lehnu na záda mě dráždí kašel. Na kontrolu jdu za týden může to být z toho jak tlačí na plíce nebo to mám začít radši nějako řešit ? Dekuji

Dobrý den, v 37. týdnu těhotenství nedoporučujeme ležet těhotným na zádech, určitě je vhodné ležet na jednom z boků. Pokud jinak nekašlete, jen v této poloze, zkuste opravdu spát na boku a zmiňte se o tom lékaři v poradně, kam určitě teď chodíte každý týden. Pokud by byl kašel provázen i jinými přiznaky, jako bolestmi hlavy, svalů, zvýšenou teplotou či horečkou navštivte svého lékaře dříve. S…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Barbu10. 7. 2021

Dobry den, chtěla bych se zeptat zda je vhodné se nechat očkovat na COVID v den ovulace, při snaze o otěhotnění? Bohužel mi vychází termín druhého očkování na den ovulace. Je možný potencionální potrat (v případě otěhotnění) , kvůli zvýšené imunitní reakci na očkování? Děkuji za odpověď

Dobrý večer, druhou dávku si nechte v dané době aplikovat. Není nutné po očkování těhotenství odkládat .Není prokázán negativní vliv vakcíny na těhotenství .nedoporučuje se očkovat během 1. trimestru, v dalších trimestrech je bezpečné včetně kojení. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Monika7. 7. 2021

Dobrý den, jsem těhotná (teď 22+6) a uvažuji o očkováni na Covid-19. Mohu se nechat naočkovat nebo raději počkat? Děkuji za odpověď

Dobrý den, očkovat po I. trimestru se nechat můžete, Doporučuje se vakcínou očkovat těhotné Pfizer Biontech. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucie7. 7. 2021

Dobrý den, bylo by možné se objednat na ultrazvuk jako samoplatce na určení pohlaví? Moc děkuji.

Dobrý den, je možné se jako samoplátce na toto vyšetření objednat. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anna7. 7. 2021

Dobrý den, Potřebovala bych poradit o dělala sem si dva těhotenské testy a oba mi vyšli že jsem pozitivní. Jenže můj gynekolog má dovolenou a mě strašně bolí břicho a zvracím. Co mám v téhle situaci dělat?

Dobrý den, pokud váš gynekolog není k dispozici ani nemá za sebe hlášený zástup v jiné ordinaci, měla byste se co nejdříve objednat na vyšetření do nemocnice. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Sára7. 7. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat ano vím je to mou vinou a přitelovou ale byla jsem na interupci před 3 měsíci ted jsem znovu těhotná na internetu jsem se dočetla ze pokud mam 2 porody za sebou tak můžu na interupci i dříve nez po pul roce což 2 porody za sebou mám ale moje doktorka mi řekla ze driv nez po pul roce na interupci nemůžu chtela bych se zeptat jak to tedy je děkuji

Dobrý den, pokud máte dvě děti nebo vám je více než 35 let, tento půlroční interval neplatí. Můžete absolvovat přerušení těhotenství dříve než za 6 měsíců. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana4. 7. 2021

Dobrý den, jsem v 7tt a už 7 dní špinim (světle hnedě a růžově). Beru utrogestan 2-0-2 a ascorutin 2_2_2. V pátek jsem byla na kontrole a vše v pořádku, pan doktor neviděl nic, z čeho bych mohla špinit. Proč, když beru léky,špinění nepřestal? Jsem z toho dost nervózní. Břicho mě bolí jak před MS.

Dobrý večer, “špinění” a slabé krvácení bývá v počátku těhotenství poměrně časté. Léčbu máte dostatečnou a pokud dle vyšetření lékaře je vše v pořádku, snažte se být v klidu a odpočívejte . S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Ivana2. 7. 2021

Dobrý den, jsem v 17. tydnu tehotenstvi a uvazuji o ockovani proti covidu. Ma gynekolozka je zasadne proti ockovani vsech, nejen tehotnych. Chtela bych se zeptat, zda je ockovani v dobe tehotenstvi ve druhem trimestru normalne probihajiciho tehotenstvi vhodne, protoze vsude se docitam neco jineho. Nebo zda jsou nekde k dispozici statistiky, kolik nastavajicich maminek se nechalo ockovat, ci…

Dobrý večer, v 17. týdnu těhotenství se za daných podmínek může nechat očkovat vakcínou Pfizer. Není prokázán vliv očkovací látky na plod. Očkování je záležitostí osobní a individuální, to platí samozřejmě i u těhotné. Průběh onemocnění Covidem -19 bývá u těhotných závažnější než u netěhotných, zvláště v III. trimestru .Riziko nákazy není u těhotných vyšší. Závažnější průběh v III. trimestru…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Veronika29. 6. 2021

Dobrý den. Chci se zeptat, jsem v 22tt a když jsem se byla osprchovat a myla jsem si intimní oblast všimla jsem si, že ze mě kouká kousek vaginy (asi velikost třešně). Vyděsilo mě to. Ale prsty jsem to strčila zpátky. Nemůže to znamenat, že se otevírám? Nebo je něco špatně? Jinak se citim dobře. Jen mě bolí nohy a v noci mám do nich občas křeče. Je to mé druhé těhotenství. Už doma máme holčičku.…

Dobrý den, bylo by vhodné v tomto případě navštívit svého gynekologa , aby vás vyšetřil. Nemyslím, že by se jednalo o "otevírání porodních cest" resp. hrdla děložního. Z tohoto stručného popisu není ani možné určit, o kterou část poševní sliznice by se mohlo jednat. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kristýna28. 6. 2021

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu k očkování Covid a plánované těhotenství. 15.července půjdu na druhou dávku očkování. Jak dlouho po druhé dávce se mohu s manželem pokoušet o miminko? Manžel se bude teprve na první dávku registrovat. Máme čekat s plánováním miminka až po jeho proočkování? Případně jak dlouho? Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, po dokončení očkování není nutný žádný časový odstup, otěhotnět můžete ihned. Není nutné čekat, až u manžela bude aplikována 2.dávka. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Petra27. 6. 2021

Dobrý den, otěhotněla jsem v době po první dávce očkování Pfizerem. Druhou dávku mám plánovanou v půlce července, kdy budu v 8. týdnu. Mám se nechat naočkovat? Pokud bych odložila očkování až na 13. týden, budu muset znovu na obě dávky?

Dobrý den, dle doporučení České gynekologicko-porodnické společnosti není vhodné očkování přerušovat. I vzhledem k prvnímu trimetru aplikovat 2. dávku. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Michala23. 6. 2021

Dobry den, uz jsem u vas jednou rodila a budu nyni. Nemohu najit dokumenty ke stazeni k porodu (anestezie, kdyby se cokoliv stalo, atd.). Je mozne sem zadat odkaz nebo mi je zaslat na email? At je mam pripravene.. Dekuji, M.

Dobrý den, dokumenty jsou ke stažení na webových stránkách nemocnice a není ani problém je vyplnit při příjmu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Veronika21. 6. 2021

Dobrý den, jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství, včera a ve čtvrtek jsem měla klíště sleduji ji to ale chci se zeptat jestli musím hned volat na gynekologii? Děkuji

Dobrý den, na gynekologii rozhodně nemusíte nyní ani telefonovat ani chodit mimo kontrolu. Pokud by se vám štípnutí nezdálo, můžete klidně navštívit svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Andrea15. 6. 2021

Dobrý den, jsem v 38.tt a budu rodit v Hořovicích. Chtěla bych se zeptat, zda je možné před porodem absolvovat samotest na Covid-19, případně si nechat předem udělat PCR test a předložit jej při příjezdu do porodnice, tzn. neabsolvovat již test v porodnici. Dále bych se chtěla zeptat, zda 1) testujete i doprovod k porodu (manžel je již déle než 21 dni po první dávce), 2) testujete rodičky i při…

Dobrý den, je velmi těžké se vyjádřit k vašemu problému konkrétně , pokud nemám k dispozici dostatek informací. Ráda bych vás i tak alespoň maličko uklidnila, množství plodové vody jen velmi variabilní hodnota, jak její hraničně menší množství, taktéž hraničně větší množství, nemusí opravdu po vyloučení nejčastějších příčin znamenat to, že plod není v pořádku. Důležité je, že plod roste jak má,…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Adéla12. 6. 2021

Dobrý den, jsem v 28tt a čekám dvojčátka. Z tohoto důvodu jsem k vám objednaná do těhotenské poradny již od 30tt. Bylo mi doporučeno, že mi vyšetření v 30tt uděláte, ať to máte už u vás. Že jen potřebujete žadanku od gynekologa popřípadně propouštění zprávu. Můj gynekolog mi však odmítá cokoliv vystavit. Že prý vyšetření tedy udělá, mimo monitoringu na které nemá vybavení, ale že nic mi…

Dobrý den, rozhodnutí , kde budete absolvovat další prenatální péči, ev. další gynekologickou péči po porodu je zcela na vás. Samozřejmě, že můžete absolvovat u nás i v případě, že nebudete od vašeho registrujícího gynekologa mít žádné zprávy ani doporučení. Důležité jsou však výsledky ultrazvukových vyšetření, výsledky krevních testů a výsledky screeningu vývojových vad, tyto by však měly být…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Andrea11. 6. 2021

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně polyhydramnionu, tento nález mi byl sdělen na UTZ ve 30tt, AFI je 25, plod stále KP, jinak bez patologických změn, obsah žaludku a ledvin v pořádku. Následoval odběr na gl.hemoglobin a TORCH, také na parvovirus 19. Výsledky zatím nemám, jsem objednaná do rizikové poradny, ale bohužel s paní doktorkou mám jen negativní zkušenosti, je arogantní a…

Dobrý den, je velmi těžké se vyjádřit k vašemu problému konkrétně , pokud nemám k dispozici dostatek informací. Ráda bych vás i tak alespoň maličko uklidnila, množství plodové vody jen velmi variabilní hodnota, jak její hraničně menší množství, taktéž hraničně větší množství, nemusí opravdu po vyloučení nejčastějších příčin znamenat to, že plod není v pořádku. Důležité je, že plod roste jak má,…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Veronika11. 6. 2021

Dobrý deň. Chcela by som sa informovať, či je v porodnici možnosť volby polohy pri porode napr.na boku. Samozrejme v prípade ak to zdrav.stav mamicky a dietata dovoli. Dakujem za odpoved a prajem príjemný deň

Dobrý den, pokud je vše v pořádku, poloha na boku na porodním lůžku je možná. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kateřina11. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné na poporodní (novorozenecké) oddělení přinést prvorodičce květinu? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, květinu rodičce můžete přinést, ale pouze ukázat. Na pokoji ani na oddělení květiny z hygienických důvodů nemohou být. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Tereza10. 6. 2021

Dobry den, jsem ve 36tt, mam naplanovany cisarsky rez za 4 tydny, ale jeste pred planovanym cisarem bych se chtela nechat ockovat proti Covidu. Nebude to mit nejaky vliv na anestezii at spinalni, epiduralni nebo celkovou? Dekuji za odpoved

Dobrý den, dle informace anestezioložky očkování proti Covidu nemá na anestezii žádný vliv. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lenka10. 6. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho po druhé dávce očkování proti Covid je možné začít se pokoušet o miminko? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, po druhé dávce očkování proti Covidu není třeba koncepci odkládat. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Natálie10. 6. 2021

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat. V pátek jsem objednána na vyvolání porodu a chtěla bych se zeptat zda může být přítomen přítel. Při kontrole jsem se zapomněla zeptat tak se chci zeptat zda je to možné aby tam byl už od začátku.

Dobrý den, u vyvolání porodu může být partner s vámi. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Terezap8. 6. 2021

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Dnes jsem spadla na kolečkových bruslích jsem ve 14 týdnu těhotenství a tak by mě zajímalo jestli musím jít k doktorovi nebo nemusím? Děkuji za odpověď

Dobrý den, rozhodně po pádu je velmi vhodné navštívit svého gynekologa, v jeho nepřítomnosti ev. pohotovost v nemocnici ke kontrole. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anea1. 6. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli není něco špatně, když ztrácím váhu celé těhotenství. Jsem v 32 tt a pořád jsem nic nepřibrala. Před otěhotněním jsem měla nadváhu 94 kg na 168 cm, celé roky trpím nadváhou a nikdy se mi nedařilo hubnout. První trimestr jsem neměla moc chuť k jídlu, zhubla jsem na 90 kg, no při nechutenství se to dalo čekat. Dnes mám 88,3 kg. Občas přiberu do 0,5 kg, no…

Dobrý den, úbytek váhy v 1. trimestru bývá běžný a taktéž úbytek váhy při dodržování diety při těhotenské cukrovce, pokud nezvracíte, máte standardní příjem potravy, vyšetření moči a glykemie jsou v pořádku , růst plodu je přiměřený, řekla bych, že těhotenství není ohrožené. Důležitá je pestrá strava, dostatek vitaminů. Při další kontrole u vašeho gynekologa mu sdělte svoje pochybnosti a proberte…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Marie31. 5. 2021

Dobrý den, Na konci léta budu podstupovat umělé oplodnění pomocí IUI metody. Teď bych ale ráda šla na očkování proti Covidu. Posune se celé umělé oplodnění kvůli tomu, když to do té doby stihnu nebo to nemá vliv? Ptám se kvůli účinným latkam ve vakcíne. Děkuji

Dobrý den, po ukončení očkování není doporučen žádný časový odstup, tzn otěhotnění je možné ihned , ale u metod asistované reprodukce se doporučuje odstup 3 měsíce - vhodné se informovat v centru, kam docházíte. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Alena31. 5. 2021

Dobrý den, mám krátce po prvnim očkovani proti koronaviru, byl by problém, kdybych v brzké době otěhotněla? Moc děkuji za info.

Dobrý den, po očkování není nutné těhotenství odkládat ani přerušovat. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anna31. 5. 2021

Dobrý den, mám v aplikovanou týden první dávku očkování proti koronaviru a snažíme se s manželem, už nějakou chvíli o miminko, což se může povest, ale také nemusí, pochopitelně. Pokud by se to povedlo, může být očkováním miminko/těhotenství ohroženo? Něco jsem k tomu četla, ale jsem z toho zmatená. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle doporučení gynekologicko-porodnické společnosti není vhodné z důvodu těhotenství očkování přerušovat ,snahu o početí odložit až aplikaci 2. dávky, po dokončení očkování se není nutný časový odstup. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Julie27. 5. 2021

Dobrý den, mohl by jít přítel semnou na první screening? Nevím jaké je teď opatření v nemocnici?. Děkuji

Dobrý den, je povolena jedna osoba na vyšetření ultrazvukem jako doprovod, takže s vámi přítel na 1. screening může přijít. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Petra24. 5. 2021

Dobry den, jsem 2 a pul tydne po porodu a byl mi proveden nastrih hraze. U siti se mi objevily dva malinke vyrustky a stejne tak i v okoli konecniku. Doporucujete pockat na prohlidku v sestinedeli, nez se telo zhoji nebo vyhledat lekare jiz nyni?

Dobrý den, pokud výrůstky nebolí nebo vám nepůsobí žádné obtíže,. nezvětšují se, myslím, že je možné nechat kontrolu až po šestinedělí. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lili20. 5. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat dnes mam 35dc menstruace nedorazila měla sem velmi slabého ducha na tt včera sem bila u dr. Ten na ultrazvuku nic nevidel tak mi odebral krev ale to hlavný me trapi to že špinim je to jenom na utřeni trva to jenom půlhodinky pak je klid vždycky jak delam něco namahavyho můžete mi poradit co to může být a zda se jedna o těhotenství dekuji

Dobrý den, těhotenský test z moči může být falešně pozitivní, nepíšete jaký byl výsledek testu z krve ??? Opravdu bez gynekologického vyšetření včetně ultrazvukového a výsledku krve nejsem schopná vám ani poradit ani říci, zda se jedná o těhotenství . S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Denisa18. 5. 2021

Dobrý den. Je u vás povolen doprovod k plánovanému císařskému řezu? Ráda bych se ještě zeptala, zda budou probíhat předporodní kurzy. Děkuji

Dobrý den, při plánovaném císařském řezu může být otec s rodičkou na porodním traktu. Během operace otec zůstává v jedné z porodních místností, kam mu neonatologická lékařka nebo sestřička přinese miminko. Na operační sál není otci dítěte přístup umožněn. Rodičku po ukončení operace doprovází otec na oddělení šestinedělí. Předporodní kurzy jsou zatím pozastaveny, obnovení závisí na dalším průběhu…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Aneta16. 5. 2021

Dobrý den, byla jsem očkována proti Covid19 vakcínou Pfeiser před 10 dny. Teď jsem zjistila, že jsem těhotná, při očkování jsem tedy byla těhotná pár dní (možná 14 dní, mám nepravidelnou menstruaci, tak nevím, kdy mohla ovulace probíhat). Mám se obávat o dítě? Mohlo očkování plod nějak poškodit? Děkuji za odpověď, Aneta Bůžková

Dobrý den, vzhledem k velmi krátké době, kterou jsme zatím měli ke zkoumání vlivu viru samotného a vakcín na různé stupně těhotenství , nelze jednoznačně říci, zda se bude těhotenství vyvíjet jako fyziologické. Myslela bych však, že pokud se jedná o takto ranou fázi těhotenství, předpokládala bych, že pokud se těhotenství bude od počátku normálně vyvíjet, dá se předpokládat, že z hlediska…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Michaela15. 5. 2021

Dobrý den, doporučujete při plavání v těhotenství používání speciálních tamponů, popř. zavádění tampónu namočeného v kvalitním olivovém oleji jako prevenci infekce z chlorovaných bazénů? Děkuji

Dobrý den, tento druh ochrany bych nedoporučila. Zvážit, i s ohledem na zatím ještě omezující covidovou situaci, koupání ve veřejných bazénech. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Eva14. 5. 2021

Dobry den, jsem 34 tyden tehotenstvi a na kontrole mi Dr. Rekl ze mam placentu 5mm od branky na zadni strane. Chci se zeptat jak velka sance je ze se placenta jeste vytahne?Je nejaky zpusob napomoci, jako treba bylinky, cviceni, nebo neco podobneho. A jestli je mozno v tomhle pripade odmitnout sekci.Mockrat dekuji za odpoved.

Dobrý den, tento nález uložení placenty by byl jednoznačně k císařskému řezu. Nedokážu přesně odhadnout, zda dojde ještě k vytažení placenty a ev. o kolik. Bylinky, cvičení , nic jiného, čím byste mohla uložení placenty ovlivnit neexistuje. Odmítnutím císařského řezu riskujete porodnické krvácení. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucie13. 5. 2021

Dobrý den, je v současné pandemické situaci ve vaší nemocnici možná přítomnost otce na 2. screeningu? Případně jsou nějaké podmínky (očkování, negativní test, prodělané onemocnění)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, stále platí epidemiologické opatření , které neumožňuje doprovod těhotné k vyšetření, včetně ultrazvukového. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Alena13. 5. 2021

Dobrý den, jsem 8 měsíců po druhém císaři. V těhotenství žádný problémy, cítila jsem se hned po porodu výborně. Hned jsem přemýšlela nad třetím miminkem do budoucna. Nicméně teď jsem byla u gynekologa, s tím, že pri zátěží krvácím a on mě našel dutinku v děloze v oblasti jizvy. Ve zprávě je napsané " V místě jizvy po CS je kavita s anechogennim obsahem - niche. Říkal že se s tím nedá nic dělat a…

Dobrý den, defekt v jizvě po císařském řezu zjištěný ultrazvukem neznamená vždy funkční defekt jizvy. Důležité je pečlivé ultrazvukové vyšetření, ev. provedení magnetické rezonance se zaměřením na přední děložní stěnu. Riziko dehiscence/rozvolnění / či ruptury / prasknutí, roztržení/děložní se s počtem císařských řezů dle zkušeností a informací z literatury zvyšuje. Samozřejmě, že každé další…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana Glűcksmannová11. 5. 2021

Po očkování covidu 1 se mi udělal červený flek na paži asi 15 cm od místa vpichu. je to vpořádku

Dobrý den, ano, to se může stát, někteří lidé tyto projevy měli, zmizely spontánně. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Lucie10. 5. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem RH negativní, partner Rh pozitivni. Před 8 lety jsem prodělala v 7tt miniinterrupci, kde si neuvědomuji, že by mi byla podána injekce imunoglobulinu. Momentálně jsem bohužel po porodu mrtvého miminka v 35+2. Zatím se nezjistil důvod, proč se tak stalo. Chci se zeptat, zda to, že jsem tenkrát nedostala injekci imunoglobulinu, mohlo ovlivnit život našeho…

Dobrý den, je mi moc líto toho, co jste musela prožít. Myslím však, že je toto bez souvislosti s tím, že vám nejspíše nebylo aplikováno anti D a navíc po miniinterrupcích se antiD ani neaplikovalo, nehrozilo do dalšího těhotenství stran Rh žádné riziko.Věřím, že další těhotenství skončí porodem zdravého miminka a moc vám to přeji. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Zuzana8. 5. 2021

Dobry den, jsem v 18.tt a v 9.tt mi byl predepsan Letrox 50 pul tablety, snidani si davam pul hodiny po praskz, ale az ted jsem zjistla, ze nemuzu tak brzo kavu s mlekem, ktere si davam kazdy den. Ted mam strach, ze celou dobu tim rusim ucinek Letroxu, neberu ani jod, protoze mi ho endokrinolig zakazal, tak ted mam strach, ze vlastne miminko bylo uplne bez jodu a leku.

Dobrý den, držela bych se doporučení endokrinologa, který vám předepsal určitou dávku Letroxu minimálně půl hodiny před snídaní , tudíž i před kávou s mlékem. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Tereza4. 5. 2021

Dobrý den, včera jsem byla na ultrazvukovém vyšetření. Jsem ve 35+5tt a pak doktor mi dělal štěr na streptokoka a bylo to dost bolestivé. Když jsem dorazila domů začalo mě šíleně pálet při čůrání a na toaletním papíru jsem objevila krev. Krev byla světle růžová, ale pak jsem šla znova na záchod a byla jasnější červená. Chtěla bych se zeptat je to po tom štěru normální? Mám si na něco dávat pozor?…

Dobrý den, krvácení po odběru na GBS / streptokoka/ není obvyklé, ale myslím, že není vyloučené. Mělo by být velmi slabé a během jednoho dne by mělo být po problému. Pálení při močení není po odběru obvyklé, kdyby obtíže trvaly déle, bylo by třeba se obrátit na vašeho praktického lékaře nebo gynekologa k vyšetření moči. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lenka3. 5. 2021

Dobrý den, 27.4. my doktorka oznámila, že se u mě jedná o zamlklé těhotenství. Plod odpovídal 6+1 tt. Ještě ten den jsem dostala 2 tablety Mispregnolu. Dnes je to 6 dnů od podání tablet a občas jen slabě zašpiním. Na kontrolu jdu až 28.5. Je možné, že ještě začnu krvácet nebo se nevyhnu zákroku pod narkózou? Děkuji

Dobrý den, očekávala bych ve vašem případě silnější krvácení než špinění, doporučuji navštívit vašeho gynekologa dříve než 28.5. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Andrea30. 4. 2021

Dobrý den, Jsem na konci druhého těhotenství (35.týden), mám gynekologa v Praze , ale bydlím u Berouna a rodit bych si přála v Hořovicích, první se narodilo také v Hořovicích. Moje Dr. mě odesílá do nemocnice až ke konci , ale mám zjistit zda se nemám ještě před porodem objednat na nejakou prohlídku. A ještě jeden dotaz bych měla. První porod (před třemi lety)byl velmi zdlouhavý (12 hodin) a…

Dobrý den, v naší porodnici doporučujeme alespoň jednu návštěvu v naší ambulanci po předchozím objednání na čísle 14500. Návštěva je nejvhodnější 4-5 týdnů před termínem porodu. Dále záleží na vás , zda již zůstanete v péči naší prenatální poradny nebo budete dále docházet k vašemu gynekologu. Jen velmi těžko zodpovím otázku, zda rodit vaginálně či císařským řezem bez vyšetření , předpokládám…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
petra29. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dle MS jsem dnes v 6+6 tt. Dle pana doktora je vše v pořádku, srdeční akce dnes byla vidět, plod velikosti 2 mm, pan doktor si myslí, že jde o mladší těhotenství. Myslíte, že je vše v pořádku a můžu být v klidu? Nemusí mě znepokojovat velikost 2mm? Četla jsem , že v tomto týdnu by měla být několikanásobně větší. Mate mne, že pokud bych měla o týden posunutou…

Dobrý den, pokud krvácíte po spontánním potratu již 3. týden, bylo by vhodné navštívit opět vašeho gynekologa. Krvácení, pokud je velmi slabé vás na zdraví neohrožuje, ale už by mělo ustat. Do šesti týdnů po potratu by hodnota hCG měla být 0. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Evženie26. 4. 2021

Dobrý den, S přítelem se snažíme no dítě, ale teď prodělává nemoc covid, máme se okamžitě přestat snažit? Může to někým způsobem ovlivnit situaci?

Dobrý den, myslím, že by bylo vhodné snahu o těhotenství odložit alespoň od dobu nemoci vašeho přítele a vaší karantény. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucie Sudová26. 4. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je mozne se objednat ultrazvuk - potvrzeni tehotenstvi 6tt- jako samoplatce? Moc dekuji. Lucie Sudova

Dobrý den, ano můžete se jako samoplátce objednat na utrazvuk. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Adéla Petířová26. 4. 2021

Dobrý den, čeká mě 1. screening v těhotenství - tento týden odběry krve - na odběry se musí prosím na lačno či nikoli? Dále bych se chtěla zeptat, bude to má první návštěva u Vás, příští týden jsem objednaná na ultrazvuk - jaká částka se za screening ve Vaší nemocnici hradí a může se mnou na ultrazvuk i přítel? Předem velmi děkuji

Dobrý den, předpokládám, že jdete na kompletní odběry krve, nejen k prvotrimestrálnímu screeningu, je třeba, abyste byla lačná. Pokud jste naší registrovanou pacientkou, screening nehradíte. Pokud není váš registrující gynekolog z naší nemocnice, screening, je třeba si zajistit v některém ze specializovaným pracovišť, která tento provádí/ Genetika Plzeň, Gennet Praha apod./ Pokud patříte…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Nikol24. 4. 2021

Dobrý den, dnes jsem byla na pohotovosti, kvůli silným bolestem podbřišku a zad. Na pohotovosti mi řekli, že je to normální (děloha pracuje) a po ultrazvuku to vypadá dobře, ale vystrasili mě, že tam mám v 6+4tt pouze gastacni vacek. Ovulace byla 20 dní po prvním dnu posledni menstruace. Takze moje těhotenství je mladsi. Jen mě znepokojuje, že tam byl jen vacek. Je to v pořádku nebo se mám děsit…

Dobrý den, myslím, že může být ještě všechno v pořádku, jestli je těhotenství mladší , mohou se embryonální struktury samozřejmě ještě na ultrazvuku objevit. Předpokládám, že máte jít nejpozději za týden na kontrolu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Vendula Černá23. 4. 2021

Dobry den, mam 4tydny po porodu a zaclo me od minuleho tydne velmi trapit brneni v rukach v noci. Je to bezne? Uzivam Magnosolv 1-2x denne, ale nepomaha. Jak se toho zbavit prosim? Dekuji za odpoved. Vendula Černá

Dobrý den, brnění v rukou nejčastěji bývá od problémů s páteří nebo a karpálními tunely. Doporučuji neurologické vyšetření resp. ortopedické, jako první pomoc zkusit krátkodobě Aescin v dávce 3x1. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anonym22. 4. 2021

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem v 7tt těhotenství a pobolívá mě podbrisek, ale tak 2x denně mám bolesti, že se musím schoulit do klubíčka a bolest rozdychat. Za 5 minut bolest zmizí a je vše ok. Ještě se mi stává, že 1x denně mám v bílém vytoku světle hnědou zilku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte tak silné bolesti, navštivte vašeho registrujícího lékaře, který zjistí, zda je těhotenství v pořádku a zkonzultovat s ním tuto vaši bolest. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Marie Ševčíková20. 4. 2021

Dobrý den, po vyšetření těhotenské cukrovky mi lékař sdělil: bude nutná kontrola v poradně pro těhotné ženy s poruchou tolerance cukru ve Vaší porodnici. Prosím, provádí se tato kontrola i u vás? Případně kdy mám přesně přijít? Nalačno a po 2h byl výsledek OK, po 1 hodině zvýšená hladina. Moc děkuji.

Dobrý den, ano, v naší nemocnici je nově otevřená poradna pro těhotné ženy s poruchou glukosové tolerance. Objednejte se nejlépe na tel. čísle 311 55 22 23 ( od út- pá) k MUDr. Chrástové. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Květa18. 4. 2021

Dobrý den, minulý víkend mi vyšel pozitivně těhotenský test, objednala jsem se tedy na gynekologii, kam mám přijít 22.4,těhotenství je nechtěné, jenže teď máme v domácnosti 2 pozitivní členy s covidem, já negativní, ale v karanténě, zajímá mě zda je nějaká šance že by mě lékař vzal, bojim se totiž že se interupce jinak nestihne, Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud členové rodiny ze stejné domácnosti onemocněli covidem, vy jste jistě v karanténě. Ze zákona máte možnost požádat o provedení umělého ukončení těhotenství do konce 12. týdne. Nepíšete datum poslední menstruace ??? Doporučuji se spojit s vaším registrujícím gynekologem, oznámit mu a probrat s ním tuto situaci. Možnost je si před návštěvou vašeho lékaře v ten den nechat udělat…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Michaela16. 4. 2021

Dobrý den, chci se zeptat jsem na začátku tehu.. Poslední menstruace byla 3.3. Dnes 16.4 jsem byla u lékaře měla jsem tam zatím jen váček.. Teď po wc jsem na toaletnim papíru našla takové hnedo růžové kousky. Ale malinké může jít o potrat ??

Dobrý den, potrat nelze vyloučit, očekávala bych však u potratu větší krvácení. Jednoznačnou odpověď vám dá vyšetření u vašeho gynekologa, které by bylo určitě vhodné. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Tereza14. 4. 2021

Dobrý den, četla jsem v dotazech níže, že registraci ve 14tt neprovádíte, jak mám tedy v případě zájmu postupovat? V jakém měsíci a koho kontaktovat? Děkuji.

Dobrý den, jak jsem psala v odpovědi výše, doporučujeme alespoň jednu kontrolu v 36.- 37. týdnu těhotenství v naší ambulanci po objednání na recepci tel. č. 14500 . Kontroly do konce těhotenství můžete již absolvovat u nás nebo dokončit prenatální péči u svého gynekologa. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Barbora13. 4. 2021

Dobry den, vím, že neprovádíte registrace k porodu od 14tt, ráda bych se tedy zeptala, zda je možné, že bude mít stop stav a k porodu me nezaregistrujete. Již na muj termín v porodnici v Praze mají plno a tak mám obavy. Předem dekuji

Dobrý den, v naší porodnici neregistrujeme k porodu vůbec, doporučujeme jednu návštěvu naší ambulance zhruba měsíc před termínem. Vzhledem k tomu, že máme v porodním traktu již čtyři porodní boxy, stop stav nepředpokládáme. Nicméně tato situace může nastat, porody nelze naplánovat. V tomto případě jsou informovány okolní porodnice, které převezmou péči o naše rodičky. Jak jsem již psala, tato…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Iva13. 4. 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala...jsem očkována proti Covid (firma Pfizer) a nyní bychom se chtěli snažit o miminko. Za jak dlouho po 2. dávce je podle Vás bezpečné začít se snažit a doporučujete takové očkování před otěhotněním? Děkuji za odpověď...

Dobrý den, vzhledem k faktu, že plánované těhotenství není důvodem k přednostnímu zařazení k očkování proti onemocnění Covid 19, je naše doporučení záležitostí spíše formální. Vakcíny jsou údajně bezpečné i pro očkování těhotných, zvlášť Pfizer Biontech. Dle mého uvážení by měsíc po ukončeném očkování neměl být problém s počátkem těhotenstvím. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana10. 4. 2021

Dobrý den, budou u vás v nejbližší době probíhat předporodní kurzy? Jsem ve 28 týdnu, a moc by jsme s přítelem chtěli kurz absolvovat. Děkuji

Dobrý den, zatím vzhledem k epidemiologické situaci se kurzy v nejbližší době konat nebudou a jejich znovuzavedení se bude odvíjet od vývoje pandemie. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lišková9. 4. 2021

Dobrý den, dnes mi vyšel pozitivní těhotenský test, menstruaci jsem měla naposledy 8.1. až 11.1. v kolikátém mohu být měsíci? U lékaře jsem ještě nebyla

Dobrý den, dle poslední menstruace vychází stáří gravidity 13týdnů + 4 dny, tedy probíhající 14. týden. Graviditu a její stáří vám potvrdí ultrazvukové vyšetření u vašeho gynekologa. Myslím, že by bylo vhodné, abyste ho již navštívila. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kateřina8. 4. 2021

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jaký názor máte na očkování na covid19 a plánované těhotenství. S přítelem bychom se chtěli smažit o miminko, ale zároveň mě čeká v dubnu první dávka vakcíny proti covidu. Kdy je vhodné otěhotnět? A je ta vakcína bezpečná? Nemůže způsobit neplodnost?

Dobrý den, očkování jednoznačně doporučuji, i vzhledem k plánovanému těhotenství, kdy se ukázalo, že onemocnění covidem 19 může těhotenství, resp. plod negativně ovlivnit. O bezpečnosti vakcín se diskutuje v mediích i odborných kruzích, nejsem kompetentní se k bezpečnosti vyjadřovat. Pokud je však schválená příslušnými orgány, považuji je za bezpečné. Pokud těhotenství plánujete, tak bych ho…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anna8. 4. 2021

Dobrý den,jsem ve 12tt a mám dělohu RVF. Pan doktor říkal, že by bylo dobré ji do 15tt otočit. Na genetice mi bylo řečeno, že to nutné není. Mělo by se srovnat Samo. U prvního těhotenství se to srovnalo. Prosím i názor zda je to nutné dělohu otáčet. Děkuji, hezký den

Dobrý den, RVF dělohy se většinou upraví sama, velmi zřídka je potřeba ke konci IV. měsíce aktivně zasáhnout. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anna M|.7. 4. 2021

Dobrý den, uvažuji o ambulantním porodu. Chtěla bych se zeptat, jestli je nějaká možnost vyšetření novorozence (oči, uši, patičky, žloutenka, kyčle) absolvovat u vás ambulantně. Moje pediatrička dítě přijme až po všech vyšetřeních.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ambulantní porod v naší porodnici je možný. Pokud jste naprosto v pořádku odcházíte za 6 hodin po porodu, propouští se však do 20 hodin večer a pak zase ráno, v nočních, pozdně večerních a ranních hodinách se nepropouští. Novorozenec se propouští bez screeningových vyšetření jen v případě, že jsou tato zajištěná u pediatra. Možno vyšetřit v prvních hodinách života kataraktu, ostatní…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Anonymní6. 4. 2021

Dobrý den, zajímalo by mě, kolik procent porodů ve vaší porodnici skončilo předčasným porodem a v jakém tt po prodělání nemoci Covid-19 v těhotenství matky v jakémkoli trimestru. Dále by mě zajímalo kolik procent dětí a jaké VVV (pokud se objevily) narozené děti měly. Dále by mě zajímaly celkové statistiky ve světě nebo v ČR. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, v naší porodnici zatím předčasně porodily tři ženy s anamnézou onemocnění Covid 19, v 31. týdnu, 33. týdnu a 35. týdnu k celkovému počtu 461 k dnešnímu datu. Zatím se neobjevily žádné vývojové vady v souvislosti s tímto onemocněním. Statistiky v ČR ani ve světě ohledně Covid 19 a těhotenství nejsou zatím dostupné. S pozdravem MUDr. V . Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Alice6. 4. 2021

Dobrý den, je vhodné se před plánovaným těhotenstvím nechat očkovat proti covidu, nebo se raději vakcinaci vyhnout? Nemůže mít očkování potom dopad na těhotenství, plod, cokoli? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, očkování před těhotenstvím je podle dostupných údajů vhodné, zatím se však očkují vyšší věkové kategorie, zdravotníci, učitelé, sociální pracovníci a chronicky nemocní. Vzhledem k trvání epidemie a době, jakou se ve světě očkuje, i samotné délce těhotenství, nejsou zatím data , zda by očkování mělo vliv na průběh těhotenství . S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana1. 4. 2021

Dobrý den, jsem právě v 16. týdnu těhotenství a ráda bych rodila ve Vaší porodnici. Na stránkách jsem četla, že se zde neregistruje. Ale mohla bych Vás požádat o návod, jak postupovat, pokud chci rodit u Vás? Je něco potřeba zařídit již teď? Dále prosím o zodpovězení, co se děje v případě, že zavoláme v den porodu a kapacita porodnice bude plná? Děkuji, Jana

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste teprve v 16. týdnu, máte spoustu času. Registrace v naší porodnici není nutná. Doporučujeme jednu návštěvu naší ambulance v nemocnici po objednání na recepci tel. č. 14500 měsíc před termínem porodu. tzn. v 36. týdnu s veškerou dokumentací z tohoto těhotenství. Může zůstat u této jedné návštěvy a pak přijet až k porodu nebo v posledním měsíci gravidity…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lada1. 4. 2021

Dobrý den Muže poškodit plodu ve 12tt vaginální vyšetření ultrazvukem?

Dobrý den, rozhodně nikoliv. Nebyl prokázán škodlivý vliv ultrazvuku na plod, není rozhodně škodlivé použití vaginální sondy. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kamila31. 3. 2021

Dobrý den, v pondělí mi bylo řečeno na gynekologii po šestinedělí, že mám cystu 6 cm,pokud se do 2 měsíců nezmenší laparoskopicky řešit. Mám kojence 7 týdnů a nechci ohrozit me kojeni. Dnes mi dr. Volala,ze se ji nelibi vysledky z krve, že by to mohl být zánět vaječníků,ale že na to jsou antibiotika u kterých se nesmí kojit. Opravdu neexistuji žádné atb u kterých by se dalo nadale kojit. Děkuji

Dobrý den, při sledování cysty v případě, že ultrazvukové markery jsou v pořádku / tzn. cysta se jeví dle ultrazvukového vyšetření jako benigní/ je možno i vyčkat s výkonem, pokud máte doma malé dítě. Bohužel nevím, z jakých markerů vzešlo podezření na zánět vaječníků, na jaký druh infekce je podezření, jaká vám byla doporučena antibiotika??? Samozřejmě, že existují antibiotika, při kterých se…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana29. 3. 2021

Dobrý den. V této době podstupuji testy plodnosti. Na krevních testech mi bylo zjištěno, že mám vysokou hodnotu prolaktinu (683), vysokou hodnotu estradiolu (580) a nízkou hodnotu FSH (2,4). Bohužel momentálně není přítomný lékař, který by mohl se mnou prodiskutovat, jestli se jedná o vážnější problém a zda právě tohle je problém, proč nemůžu otěhotnět. Dají se tyto hormony nějak srovnat a…

Dobrý den, rozhodně není možné tuto situaci přesně řešit přes poradnu. Hodnota prolaktinu je závislá na mnoha dalších faktorech, odběr by měl být proveden minimálně dvě hodiny po probuzení, měla byste být naprosto v klidu. Předpokládám, že hraniční hodnota v laboratoři je 500-550mU/l , doporučovala bych dodržet podmínky výše uvedené a tento odběr zopakovat. Hodnoty FSH a estradiolu jsou ve vašem…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Veronika Š26. 3. 2021

Dobry den, jsem 6m po akutni sekci. Nyni mam 9dni zpozdeni, bolesti (pichani) v oblasti jizvy (s jizvou jsem jeste nikdy problem nemela), boli me prsa a vyteka mi z nich mlazivo. Na těhotenským testu jen takový slabý duch. Sex byl pouze s ochranou. Myslite ze by se mohlo jednat o tehotenstvi?

Dobrý den, doporučuji navštívit svého registrujícího gynekologa k potvrzení či vyloučení gravidity. Může jít o selhání bariérové antikoncepční metody, pozitivita testu může být falešná, jednoznačnou odpověď dostanete po vyšetření lékařem ev. vyšetření hCG z vaší krve. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kateřina25. 3. 2021

Dobrý den, jsem v 6. týdnu těhotenství, které mám od lékaře potvrzené. Poslední dny mám po ránu velký tlak v podbřišku ihned po probuzení, který ale po vyprázdnění stolice zmizí, je to normální? Děkuji za odpověď

Dobrý den, myslím, že vámi popisovaná situace je zcela normální. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Marie24. 3. 2021

Dobrý den je mi 38a jsem po 4tehotna tři porody spontánně celkem v pohodě.Nyni jsem ve 38tt zjištěna teh.cukrovka dlouhodobě se léčím s vředem na žaludku a dvanácterníku.Gastrolog doporučil porod císařem,OG také.Mam na něj v porodnici trvat bojím se,aby neřekli máte za sebou tři porody to dáte děkuji za odpoved

Dobrý den, vzhledem k možnosti císařského řezu by byla vhodná konzultace v naší ambulanci po objednání 4-5 týdnů před termínem porodu s indikaci k řezu vyslovené písemně specialistou / tedy gastroenterologem a diabetologem se závěrem, že z těchto a těchto důvodů doporučuje porod operační. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lenka23. 3. 2021

Dobrý den, jsem nyní 10. den po ebryotransferu. Byly mi předepsané injekce Clexane. Bohužel od doby, kdy je aplikuji téměř nespím kvůli bolestem zad. Paní doktorka mi řekla, že raději nemám číst nežádoucí účinky, ale tím, že už jsem se od ET nevyspala jsem je přečetla. Nemá se užívat, pokud člověk trpí na bolesti zad a páteře. Zajímá mne, zda se dá něčím nahradit, pokud totiž vyjde těhotenství,…

Dobrý den, nepíšete, z jakého důvodu máte injekce Clexane aplikovat. Dají se nahradit jiným druhem nízkomolekulárního heparinu. Doporučuji konzultovat v centru asistované reprodukce, kam docházíte a kde byl proveden embryotransfer. Není běžné, že by Clexane způsoboval nespavost nebo bolesti zad, pokud ho užíváte takto krátkou dobu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Klara19. 3. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mám oznamovací povinnost k obvodnímu lékaři když jsem prodělala samovolny potrat v 5-6tt. Děkuji

Dobrý den, nevím, zda jste navštívila gynekologii, zda byl nějaký výkon za hospitalizace, myslím, že je na vás, zda vašemu obvodnímu lékaře sdělíte tuto informaci, či nikoliv. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Mgr. Alena Podlahová17. 3. 2021

Dobrý den, jsem v 5. měsíci těhotenství a chtěla bych se zeptat, zda u vás probíhá nějaká registrace ve vaší porodnici, nahlášení termínu porodu nebo tak? Děkuji za odpověď :)

Dobrý den, v naší porodnici není třeba se registrovat, doporučujeme jednu návštěvu naší ambulance zhruba 35.- 36. týden. Při porodu může být partner přítomný, covid test partnera je vhodný, vám test provedeme s nástupem do nemocnice. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Veronika16. 3. 2021

Dobrý den, před 6 týdny jsem prodělala zamlklé těhotenství, dostala jsem dohromady 6ks prášku Cytotec. Poté jsem šla na kontrolu po 4 týdnech a nevycistilo se to celé, jenže jsem chtěla počkat, že to odejde třeba s MS, která se dostavila po dalším týdnu. Měla jsem ji asi 3-4 dny silnou a od té doby jen spinim a občas slabé krvácím ale je to světle růžová krev. Nevíte zda je to normální? Žádné…

Dobrý den, ve vaše, případě by byla vhodná ještě další ultrazvuková kontrola, která by ukázala, zda po menstruaci je již děloha prázdná. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Aneta15. 3. 2021

Dobrý den, na konci dubna mám termín porodu, mám indikaci k sekci. Chci se zeptat, v jakém časovém rozmezí (od kolika do kolika hodin) se provádí plánované sekce na sále, abych věděla, jak si zařídit hlídání dětí, a partner mohl být v době zákroku v nemocnici. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, plánované císařské řezy se provádí od 8 hodin ráno, pokud jsou dva a více s odstupem obvykle l,5 hodiny , ale může se stát, že je na porodním sále urgentnější zákrok a plánovaný řez/řezy, se musí posunout, totéž platí i o začátku prvního, tzn.8. hodiny. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucka13. 3. 2021

Dobry den, byla jsem na ockovani covid-19. Mela bych jit na druhou vakcinu a zjistila jsem, ze jsem tehotna. Muzu jit na druhou davku? Dle testu jsem 2-3 tyden. Dekuji za odpoved.

Dobrý den, dle dostupných údajů se očkování v těhotenství doporučuje, riziko onemocnění mnohonásobně převyšuje riziko komplikací vakcinace resp. předpokládaný vliv na průběh gravidity. Jen bych zvážila možnost posunout aplikaci 2. dávky za hranici I. trimestru resp. 12. týdne. Poradil by vám přímo odborník vakcinolog. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Natálie12. 3. 2021

Dobrý den, chci se zeptat. Jsem v 6tt. Už asi týden mě trápí kvasinkova infekce. Moje paní doktorka teď 2 týdny neordinuje, bylo mi pouze sděleno, že pokud bych začala špinit, mám si zajít na vyšetření jinam. Dnes jsem si všimla, že trochu špiním (světle růžová barva), takže jsem si zašla na vyšetření jinam. Tam mi řekli, že je vše v pořádku, podle ultrazvuku jsem 6+1tt, ale že mám akutní zánět…

Dobrý den, samozřejmě že je vhodnější v 1. trimestru omezit užívání léků na minimum. Clotrimazol lokálně lze aplikovat, tzn. vaginálně, zvlášť pokud máte nepříjemné příznaky, omezila bych na nezbytně nutnou dobu, 6-7 dní, pokud by bylo možné, posunula bych aplikaci až po dokončeném 11. týdnu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Pavlína10. 3. 2021

Dobrý den zajímalo by mě zda-li je možné otěhotnět 22 DC 28.2 ms se měla dostavit 6.3.,ale místo toho jen dva dny slabého špinění kdy jsem nepotřebovala ani vložku spíš jen po utření viditelné 8.3. přišlo krvácení ale velmi slabé ráno s křečemi tak jak před ms slabounké krvácení až do dnes ale opravdu slabé.Ptám se proto že doposud jsem měla dost pravidelný cyklus ms, vždy se dostavila na den…

Dobrý den, otěhotnění 22. den menstruačního cyklu je možné. Implantační krvácení při otěhotnění tento den by bylo zhruba za 7 dní. Doporučuji navštívit vašeho gynekologa k potvrzení či vyloučení gravidity , spolehlivost těhotenských testů z moči není zcela stoprocentní. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Monika8. 3. 2021

Dobrý den,měla jsem vyšetření na těhotenskou cukrovkou termín jsem měla do 19teho.Bohuzel jsem marodila a ležela s teplotami chci se zeptat jestli lze jít na vyšetření ještě teď.Dekuju

Dobrý den, předpokládám, že jste myslela 19.2. ??? Určitě si na test dojděte v nejbližší době. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Barbora8. 3. 2021

Dobry den, zacatkem 3. trimestru jsem mela prvotni vysev genitalniho oparu, zaleceno lokalne Herpesin-mast. Nyni, 38tt mi byl nasazen Herpesin-tablety 3x400mg, nicmene jsem se docetla, ze pro uplne vylouceni rizika prenosu na plod se doporucuje cisarsky rez, coz mi zatim porodnice nenabidla. Jak, prosim postupovat, aby bylo riziko nakazy plodu opravdu co nejmensi? Mnohokrat dekuji za Vas nazor.

Dobrý den, po konzultaci s primářkou neonatologie, vzhledem k primoinfektu herpes genitalis v 3. trimestru pokračovat v profylaxi Herpesin a ukončit těhotenství císařským řezem. Doporučuji návštěvu gynekologické ambulance Hořovice ve čtvrtek 11.3. mezi 8-9 hodinou. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Andrea6. 3. 2021

Dobrý den, prosím mohu v 17 tt užívat na kvasinky přípravek GLOBULUS CUM NATRIO TETRABORICO? V nějakých zdrojích jsem se dočetla, že jeho užívání není do 20 tt bezpečné. Děkuji Andrea

Dobrý den, boraxové globule běžně užívají ženy po I. trimestru gravidity. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Zuzana3. 3. 2021

Dobrý den, je vyžadováno, aby covid pozitivní matka měla v průběhu porodu nasazený respirátor? Děkuju za odpověď.

Dobrý den, samozřejmě , je nutné aby matka s pozitivním covid testem měla po celou dobu porodu nasazený respirátor. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Sabina3. 3. 2021

Dobrý den, otěhotněla jsem přes nitroděložní tělísko. Nyní 8+0 tt a dítě bychom chtěli. Nyní se mám dle Dr. rozhodnout, zda tělísko vytáhneme nebo necháme. Vytáhnutí tělíska nese riziko potratu a pokud tělísko necháme, tak prý hrozí možnost předčasného porodu po propíchnutí plodového obalu, např. v 25tt. Jsou tato rizika častá? nevíme s manželem jak se rozhodnout. Děkuji

Dobrý den, konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás. Při extrakci tělíska samozřejmě může dojít k poškození plodového vejce. Donošené těhotenství při ponechaném IUD jsme zažili opakovaně, probíhalo bez komplikací a po porodu se našlo obvykle v plodových obalech. Ultrazvukovým vyšetřením se dá zjistit , kde se niduje plodové vejce a kde je IUD. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Barbora Kryštofová2. 3. 2021

Dobry den, jsem v 29tt těhotenství a zjistila jsem, ze jsem covid pozitivní. Doslechla jsem se, ze díky tomu, ze jsem pozitivní, bych si měla pichat injekce proti srazlivosti krve, po dobu, co jsem pozitivní. Buď do nohy a nebo do břicha. Opravdu to tak je? Dekuji za odpověď

Dobrý den, aplikace nízkomolekulárního heparinu je při infekci Covid 19 dle mého názoru vhodná nejen u těhotných žen. Měla byste to probrat s vaším gynekologem. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
simona26. 2. 2021

dobrý den byla jsem v Martine na umělé oplodnění v pátek jsem byla na ultrazvuk a řekly mi že nevydi srdíčko být že mám přijít v úterý a zase nic ze to je na revizi že tam vydi jen gestacni a žlutý Vacek nic jine. a v nemocnici mi řekly že vydi gestacni Vacek a žlutý Vacek a hematom. a dneska jsem byla u svého ginekologa a ten mi řekl že vydi i plod co jsi mám otom mysled a že jsem pri v 6+1tt…

Dobrý den, při stáří gravidity, resp. velikosti embrya odpovídající stáří počínajícího 7. týdne by měla být srdeční akce patrná. Záleží na erudici sonografisty, kvalitě ultrazvukového přístroje. Jistě si vás váš gynekolog pozval na kontrolu, s odstupem několika dnů ev týdne by měla být vitalita zárodku ještě více patrná. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Marika24. 2. 2021

Dobrý den, je možné kojit po medikamentozním přerušení těhotenství? Kojim roční dítě, zhruba 5x denně. Děkuji.

Dobrý den, vzhledem ke stáří dítěte si myslím, že není kojení při preparátech, které se používají k farmakologickému ukončení těhotenství zakázáno, Avšak v některé dostupné literatuře se nedoporučuje. Je zde možnost instrumentálního ukončení gravidity nebo ve dnech, kdy byste užila tablety vynechat na 24 hodin kojení. ¨ S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Denisa24. 2. 2021

Dobrý den. Chci se zeptat, zda je nějaké riziko pro plod, když matka v době početí je pozitivní na Covid19? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, myslím, že v tomto období riziko není žádné. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Nikol24. 2. 2021

Hezký den, ráda bych se zeptala. Mám 3 těhotenství 39+3 tt. Predešlí syn byl vyvolávaný už v 38tt. Mám rotoskoliozu páteře kterou jsem v dospívání už pak nijak neřešila ač jsem měla. Se svým lékařem jsem spokojená proto nechci aby to vypadalo nějak špatně. Kontrolu mám až v pátek. A včera se mi nejspíše vyhřezla ploténka. Jsem drobná postava, a pupík už je na mě moc. Psíchycky a především…

Dobrý den, pokud nejste již po porodu, myslím si, že se s vaším lékařem můžete domluvit na vyvolání porodu a nemyslím si, že by tato prosba byla od vás troufalá. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kačka22. 2. 2021

Dobrý den, v srpnu 2020 jsem rodila v Hořovicke porodnici. Byla by možnost vrácení těhotenské průkazky? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenská legitimace je součástí dokumentace, je možnost kopie. Zavolejte si vrchní sestře Mgr.Fíkarové , tel. 311 554202 a domluvte se, kdy si kopii můžete vyzvednout.vp

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lucie21. 2. 2021

Dobrý večer, jsem ve 32tt, užívám hořčík tablety 2-2-2, ale nyní mi tvrdne bříško každou hodinu. Nemám žádnou námahu, popochazim jen doma. Nic jiného mě nebolí. Před 4 dny mě akorát táhnul podbřišek až ke stydké kosti. Mam kontaktovat lékaře, jet do Nemocnice?

Dobrý den, ve vašem případě by bylo vhodné navštívít vašeho gynekologa, mimo ordinační dobu vašeho lékaře při zhoršení samozřejmě nutné vyšetření na pohotovosti. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana21. 2. 2021

Dobry den, prosim mam planovany CS, covid test mi bude proveden pri prijmu na oddeleni? Dekuji za odpoved

Dobrý den, ano, covid test bude proveden při příjmu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
verca16. 2. 2021

Dobrý den, chci se zeptat jsem 6tt+3 (loni v prosinci jsem v 6tt+2 měla samovolný potrat) a nyní jen dotaz.. chodím ted na rehabilitace krční páteře, kdy cca 10min elektrolečba na šíji ramena a pak cca 15min uvolnění krku měkké techniky a ukazka nějakého cviku.. vcelku tak 25min tam jsem.. Můžu s tím pokračovat nebo raději ted v 1.trimestru to vynechat.(Ještě bych měla mít 4 návštěvy) Jinak…

Dobrý den, rehabilitaci krční páteře můžete dokončit a 2 dny mastičku můžete také použít. A je nutno ještě na rehabilitaci hlásit, že jste těhotná. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
A14. 2. 2021

Dobrý den, mám otázku. Mohl by se mnou můj partner tudíž osoba blízká na poslední větší utz 3.trim. kontrolu? Je to pro nás moc důležité. Děkuji, hezký den.

Dobrý den, bohužel, doprovod k vyšetření i ultrazvukovému, není vzhledem ke stávající epidemiologické situaci povolen . S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Irena13. 2. 2021

Dobrý den, ve čtvrtém týdnu těhotenství jsem byla pozitivně testovaná na covid, nechceme riskovat a rozhodli jsme se s manželem, že podstoupím interrupci. Kvůli karanténě k doktorovi můžu nejdříve 24.2., což bude přesně 7 tt, a bude to vůbec první kontrola. Je nějaká možnost podstoupit vyšetření dříve abych stíhla miniinterrupci, příp. pilulku? Jaký je obecný postup u postcovidovým interrupcí? Co…

Dobrý den, umělé přerušení těhotenství probíhá stejným způsobem jako v době mimocovidové, tzn. farmakologické do 49. dne těhotenství, chirurgické - MINI do 8. dokončeného týdne. 10 dní karantény je dáno vládními nařízeními. PCR může být pozitivní i po karanténě, pokud nejsou příznaky, můžete podstoupit jeden z výše uvedených druhů umělého přerušení. U vašeho lékaře se přesně dozvíte stáři…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Nikola12. 2. 2021

Dobrý den,23.2.2021 mám termín porodu ..chci se zeptat,zda může být u porodu přítel .. a pokud ano co musí mít sebou . Děkuju za odpověď ☺️

Dobrý den, jedna osoba blízká může být u porodu, potřebuje jen chirurgickou roušku nebo respirátor. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
M12. 2. 2021

Dobrý den, jsem 26tt, chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku užívat Utrogestan 2-0-2 v této fázi těhotenství, v příbalovém letáku se píše použití především v 1.trimestru.

Dobrý den, Utrogestan je samozřejmě možné užívat i v tomto týdnu gravidity při riziku předčasného porodu. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Blanka7. 2. 2021

Dobrý den, prosím ráda bych věděla, zda jsem mohla otěhotnět ze "styku" v podobě asi 4 zasunutí bez ejakulace a předchozího styku. Jsem těhotná a měla jsem styk 25.11. v noci nechráněný s ejakulací do mne, 27.11. odpoledne byl pozitivní ovulační test a 29.11. večer proběhl tento styk nestyk v podobě těchto 4 zásunů. Je možné, že bych otěhotněla z toho styku až 29.11.? Podle ultrazvuku se termín…

Dobrý den, bohužel při rozmezí inkriminovaných styků 2 a 2 dny není možné určit, který den došlo k oplodnění. Při popisované styku 29.11. samozřejmě k otěhotnění mohlo dojít. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana4. 2. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mohu v těhotenství 26+3tt magnosolv když kolem desáté dopoledne jsem měla paralen?

Dobrý den, klidně můžete Magnosolv vzít. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Kateřina29. 1. 2021

Dobrý den, jsem ve 36 tt (aktuálně 35+1). Chtěla bych rodit u vás v porodnici. Je důležité se před porodem objednat do gynekologické ambulance a na monitory k Vám, nebo postačí, když mi monitor plodu bude dělat můj gynekolog? Jsem ze všeho zmatená. Můj gynekolog se ani o monitorech v porodnici nezmínil, jenže mám za to, že bych měla chodit už jen k Vám. Přeci jen porod za dveři a objednávací…

Dobrý den, je vhodná alespoň jedna návštěva před porodem v naší ambulanci. Záleží na vás, zda pak budete dále pokračovat s kontrolami u vašeho gynekologa nebo dokončíte prenatální péči zde v nemocnici. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Michaela K29. 1. 2021

Dobrý den mám otázku.. ač nerada ale musím ukončit těhotenství medikamentozne. Budu muset nemocnici podstoupit nějaká vyšetření?? Nebo jen mi podají lék. Děkuji

Dobrý den, farmakologické ukončení těhotenství zahrnuje 2 návštěvy v nemocnici, je nutné se k podání tabletek objednat, musíte mít od vašeho registrujícího gynekologa vyplněnou žádost a výsledek krevního obrazu, krevní skupiny, a vyšetření BWR. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Tereza28. 1. 2021

Dobrý den, jsem v 33tt a byly mi nasazeny prasky na vyšší tlak a především vysoký tep, a to Bisoprolol Mylan 2,5 mg. Ovšem v pribalovem letáku je psano, ze se nesmí v těhotenství užívat. Prosím o radu, dekuji.

Dobrý den, předpokládám, že lék vám předepsal interní lékař nebo váš gynekolog a předepsal vám ho s tím vědomím, že v příbalovém letáku jsou informace, které uvádíte. Dle dostupné literatury, lze bisoprolol podávat jako přijatelnou alternativu metoprololu, který je podáván v indikovaným případech / většinou v kombinaci /v našich ordinacích. Doporučuji probrat léčbu s vaším registrujícím…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Michaela Hasmuková26. 1. 2021

Dobrý večer,ráda bych rodila u Vás v porodnici. Dnes jsem 23tt a od 1.2. nastupuju na rizikové těhotenství.Má gynekoložka ordinuje pouze tři dny v týdnu a tak se mi už několikrát stalo, že sem musela v případě nějakých naléhavých problémů čekat než byla v ordinaci. Je možné přijet k Vám do ambulance a na pohotovost bez objednání nebo předchozího telefonátu? Děkuji

Dobrý den, samozřejmě, že v případě akutního problému budete ošetřena jak na ambulanci tak i na pohotovosti bez předchozího objednání. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Andrea23. 1. 2021

Dobrý den chtěla bych se zeptat kolik by stáli pilulky na samovolný potrat ve 3 a půl týdnu těhotenství děkuji

Dobrý den, cena farmakologického ukončení těhotenství je 5000 kč do 7. týdne těhotenství. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Iveta18. 1. 2021

Dobrý den, je nyní možný doprovod na ultrazvukové vyšetření ve 12. týdnu? Viděla jsem podobný dotaz prosinci, stále to platí? děkuji za odpověď.

Dobrý den, stále platí, že doprovod k ultrazvukovému vyšetření není z epidemiologických důvodů povolen. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Katy14. 1. 2021

Dobrý den, mám u Vás plánovaný císařský řez na únor 2021. Zde jsem se dočetla, že návštěvy tatínků jsou od 14-16 hod. V případě, že bych měla nadstandartní pokoj, jsou návštěvy tatínka prodloužené? Děkuji mockrát za odpověď Katka H.

Dobrý den, návštěvy mezi 14-16 hodinou platí pro všechny pokoje stejně. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Lenka7. 1. 2021

Dobrý den, bohužel jsem prodělala zamlklé těhotenství a zítra mě čeká zákrok v nemocnici. Z předoperačního vyšetření krve a moči mám ve zprávě všechny hodnoty v normě. Ale mám zde i patologické hodnoty (CRP 7,2 bakterie 1 a hlen 2). Myslíte, že to souvisí s mým aktuálním stavem a vrátí se to po vyčištění dělohy do normy nebo se mám raději před případným dalším těhotenstvím nechat vyšetřit znovu…

Dobrý den, je mi líto, že musíte na zákrok vzhledem k dg zamlklého těhotenství. CRP do 10 je zcela v normě, nález v moči nejspíše nesignalizuje žádné onemocnění. S odstupem si u vašeho praktického lékaře můžete nechat moč zkontrolovat. Nemyslím si, že by toto souviselo s nynější diagnosou. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Slávka6. 1. 2021

Dobrý den. Chci se prosím zeptat. Máme dvě děti -akutni sekce 2016,2018. Včera jsme bohužel prodělali revizi miminka v 11.tt nebilo mu srdíčko, nevyvíjel se již od 9. TT. Po 2.cisari toho roku 2018 nám zjistili dost srůstů, doktor je sice vyřezal,ale já myslím že je tam mám zase a moc je cítím. Mohly by srůsty souviset s tím potratem? Moc bychom chtěli ještě jedno dítě. Jak mám prosím postupovat?…

Dobrý den, srůsty v dutině břišní rozhodně nejsou příčinou potratu v 11. t.t. a zřejmě ani nebrání otěhotnění. Záleží na vás, jak jsou bolesti silné, zda nejprve otěhotnět a po porodu, který s největší pravděpodobností bude zase operační , řešit srůsty. Část jich lze rozrušit při císařském řezu. Další možnost je za splnění podmínek , podstoupit laparoskopické rozrušení srůstů. S pozdravem MUDr.…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jana5. 1. 2021

Dobrý den, jsem objednaná do poradny a chtěla bych se zeptat zda se mnou může jít doprovod alespoň do čekárny. Vím že ke kontrole nemůže. Moc děkuji.

Dobrý den, bohužel doprovod s vámi nemůže vzhledem k stávající epidemiologické situaci ani do čekárny. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Nyta22. 12. 2020

Dobrý den, je možné, že mi díky vysazení antikoncepce vyšel 2x test od stejného výrobce pozitivní?

Dobrý den, příliš nerozumím vaší otázce. Předpokládám, že myslíte těhotenský test. Pokud jste antikoncepci vysadila a měla pohlavní styk, tak by nebylo nic pozoruhodné na tom, že vám vyšel 2x pozitivní test. Zkuste zformulovat otázku přesněji. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Sandra17. 12. 2020

Dobrý den, je normální, ze mě rok po porodu stále bolí sex? Je to vždy zpočátku styku, jako by to tam bylo vše zúžené, je to pokaždé jako “poprvé”. Dekuji moc

Dobrý den, bolestivý sex po porodu bývá, ale rok je již poměrně dlouhá doba, měla byste být již zcela v pořádku. Doporučuji se poradit s vaším gynekologem, nechat vyšetřit, určitě se najde způsob, jak vám pomoci. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Marie28. 11. 2020

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jsme ve 20tt a termín porodu mam na 14.4., jestli se da poznat den oplodnění? :) Mela jsem úlet 12.6. brala antikoncepci a neudělal se do me, pak menstruaci 28.6. - 2.7., po menstruaci jsem vysadila prášky a od té doby spala s přítelem a pak 8.8. zjistila ze jsem těhotná.... ale ted kdyz nad tím přemýšlím tak se stresuji jestli to dítě nemůže být z toho úletu z…

Dobrý den, pokud máte termín porodu 14.4.21 je velmi nepravděpodobné , že by pohlavní styk, při kterém byste otěhotněla, byl ten vámi nazývaný " úlet" 12.6. 20 ještě vzhledem k tomu, že jste užívala antikoncepci. Přesný den početí opravdu nejsem schopná vám říci, ale myslím, vzhledem k údajům, které jste poskytla, jste otěhotněla v červenci 2020. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Jirina27. 11. 2020

Dobry den, jsem 4+5 tt a vypila jsem dnes cca 20 az 25 gr ovocne stavy s cerstvym zazvorem (podil zazvorove stavy 30%, tudiz jsem vypila asi 7 gr zazvorove stavy) a nedoslo mi, ze zazvor je nebezpecny v tehotenstvi, Najednou jsem si uvedomila, ze zazvor bych nemela a asi za 10 min jsem to sla vyzvracet, nevim kolik se mi toho povedlo dostat ven, ale zvracela jsem. Nikdy predtim jsem zazvor nemela…

Dobrý den. myslím, že v tomto stupni gravidity a jednorázovém požití zázvoru by nemělo být těhotenství ohroženo. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Tereza19. 11. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nutné alespoň jednou za těhotenství navštívit vaši porodnici. Třeba kvůli administraci nebo mužů do termínu porodu chodit ke svému doktoru. Již jsem u vás rodila. Dekujibzanodpoved Tereza

Dobrý den, je vhodné během těhotenství navštívit naši ambulanci, nejlépe v 35.-36. týdnu. Můžete pak chodit do poradny zde nebo k vašemu gynekologu, to záleží na vás. S pozdravem MUDr. V. Pavlů

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz
Eva12. 11. 2020

Dobrý den, jsem ve 30.týdnů těhotenství. Asi měsíc beru tablety magneska, na tvrdnutí bříška. Pan gynekolog, mi při poslední návštěva sdělil, že se mu nález vůbec nelíbí a že se nemám přetěžovat. Nenamáhám se teď vůbec (krom chůze v minimálním rozsahu) a nenamáhala jsem se ani předtím. Víc mi neřekl k tomu nálezu. Občas v noci mě to břicho budí, některé dny mě táhne jakoby dolů. Miminko se hýbe…

Dobrý den, nejlépe bych vás mohla uklidnit, pokud bychom při vyšetření zjistili, že vy i miminko jste v pořádku. Nález na hrdle děložním nelze takto posoudit ani se k tomuto popisu vyjádřit. bylo by třeba vyloučit, zda se nejedná o předčasný odtok plodové vody. Pokud se necítíte dobře, břicho vás pobolívá a jsou i další obtíže, bylo by vhodné navštívit lékaře dříve než ve čtvrtek 11.2. Důležité…

MUDr. Věra Pavlů
Zobrazit celý dotaz